Skip to main content
Manastir Kumanica, otac Nikolaj i vladika Filaret

SVI FILARETOVI GRESI: Pismo oca Nikolaja koje je "zapalilo" Mileševsku eparhiju!

Foto: SD/ilustracija
Otac Nikolaj, starešina manastira Kumanica, u skandaloznom pismu govori o neizdrživom stanju u Mileševskoj eparhiji, koje je pokrenulo lavinu komentara u javnosti. Pismo je preneo portal istokpravoslavni.rs, a mi ga donosimo u celini.

"Vaša Svetosti, znam da monah mora da trpi, ali više se nije moglo, zato sam se odlučio da kažem istinu o Vladici Filaretu.

U Mileševskoj Eparhiji sam od 2000 godine. Od Vladike Filareta sam stalno preživljavao neugodnosti. Uvek je vikao, bio nemilostiv prema meni, a sklon je spletkarenju, lažima, kune narod, za njega je narod stoka, uteruje strah monasima, zlostavlja i proganja sveštenike, od naroda pozajmljuje pare, a ne vraća. Braći Savković – stolarima iz Prijepolja ostao je dužan mnogo hiljada evra – sami su mi pričali. Privatnom preduzetniku Novkoviću iz Prijepolja – isto tako i mnogim drugima.

Ne isplaćuje novčanu nadoknadu svim monasima – koju dobijamo od Ministarstva vera.

Eparhija je postala stecilište homoseksualaca, biseksualaca, lezbejki i pedofila, i vračara.

Svima je jasno da je Vladika Filaret lažno svedočio u slučaju Vladike Pahomija, i svi koji treba da ga pozovu na odgovornost – ćute. Mnogi znaju da je homoseksualac, a ćute.

Za starešine Manastira postavlja homoseksualce. U Eparhiji ima i monaha pijanica. U Manastiru Pljevlja kad sam bio, odnosio je sav novac od manastirske slave, što narod prilaže, a u pitanju su hiljade evra, jednom je iz Manastira uzeo 1.000 maraka (2000 god.). To je bio prihod od parohije. Novac mu je dat – spakovan u poslanicu o Božiću. Te godine u Manastiru smo odgajali tele. Po nalogu Vladika Filareta, došao je sveštenik Rajko Srdić i radnik Boro Divac, zaklali su tele, a meso odneli.

Monaha Kiprijana premešta u sred jake zime iz Manastira Dubočica u Manastir Mažići gde nije bilo konaka, spava u hladnoj crkvi, noge su mu promrzle, sada ide na operaciju nogu.

Staricu monahinju Gavrilu premešta iz Manastira Kumanice, gde je godinama radila, prala, čistila, kuvala za radnike, vodila domaćinstvo, čistila Crkvu, premešta je u Manastir Davidovicu, zbog anonimnog poziva jedne anonimne osobe, da je ogovarala jednog iskušenika.

U Manastir Kumanicu dovodi jero-monaha Melentija, koji počinje da vrača narodu –proriče samo ružne stvari, premešta ga u drugi Manastir (Bistricu), tamo isto čini, narod dolazi, ostavlja pare, Vladiki daje deo novca, a narod vidi da je sve bila prevara.

U Manastir Kumanicu dolazi po blagoslovu Vladike Filareta – od Crkvenih organa okarakterisani pedofil jero-monah Ilarion. Doduše, sa njim nisam imao iskušenja, korektno se ponašao, ali je u jednom od izlazka iz Manastira, otišao u B. Baštu i u jednom parku vršio pedofilski obred pred decom uhvatila ga je policija.

U Manastir Kumanicu Vladika Filaret dovodi mladog bisekcualca monaha Arsenija. Ispoljava želju da me seksualno zlostavlja, napija se i kaže: Večeras će pasti žrtva, odgovorio sam mu: E, dok je na meni ova glava neće. Uzeo sam vile, i celu noć proveo u svojoj sobi sa vilama u slučaju da me napadne. Potom sam pozvao policajca Danila Femića iz Bijelog Polja. On mu je strogo zapretio, da ne sme da me dira, i te noći je pobegao iz Manastira.

U Manastir Kumanicu dovodi monahinju Anu. Ispoljava prema ženama lezbejske odnose. Premešta je u Manastir Svetog Ilije. Tamo dolazi iskušenica Milena iz B. Polja. Ana je tera da je mazi po celom telu, ona odbija i odlazi iz Manastira.

Bilo je iskušenika od kojih sam morao da se i nožem branim.

Iz Manastira Kumanice Vladika Filaret od 2001 god. pa do danas odnosi sav novac od manastirske slave, a u pitanju su na desetine hiljada evra. Novac uzima i van Slave. Vladika Filaret šalje bogoslova Milana, i preko njega odnosi iz Manastira 600 evra. Novac stavlja u najlonsku kesu i veže ga na desnu nogu, da bi nesmetano prešao preko graničnog prelaza.

Dolazi Vladika Filaret jednom prilikom u Manastir Kumanicu sa dvoje mladih ljudi, krenuli na more. Kaže, daj im iz Manastirske kase 100 evra, dao sam.

U Manastiru Kumanici se nalazi kivot sa čudotvornim moštima Svetog Grigorija Kumaničkog. U njega narod prilaže zlatne predmete, prstenje, lančiće. Jednom prilikom me zove Vladika Filaret i kaže: Izvadi iz kivota dva najlepša prstena i pošalji – venčavao je nekoga pa im je dao. Slušam priče naroda, a narod zna gde je istina. Vozaču koji ga vozi kupuje džip – skupocen, ali ubrzo vozač ga slupa, kupljen od manastirskih para. Iz Manastira Kumanice isteruje devojku Milenu Varagić iz N. Varoši, koja je obolela od karcinoma, došla je da joj se čitaju molitve za ozdravljenje.

U Manastiru Banja desilo se veliko iskušenje. Sumnja se da je monah German seksualno zlostavljan, to se zataškalo.

Vladika ga unapredi u veći čin i da mu da bude starešina manastira. Ali German je veliki plašljivac, boji se reči istine.

Imao je u Manastiru Davidovica Vladika Filaret monaha Iliju. Ilija ga se nije bojao. Rekao mu je na jednom bratskom sastanku pred monaštvom da je peder i da ima ćerku dobijenu sa jednom ženom dok je još bio jero-monah. Desilo se da ta žena sa ćerkom dođe u Manastir Kumanicu. Čuo sam svojim ušima kad je Vladika Filaret rekao: ne bi bilo loše naći nekog da ga isprebija.

Znači – spreman je na sve.

Vladika Filaret je više puta optuživan za mnogo štošta, ali se uvek izvlačio, mnogi se pitaju dokle.

Ja sam sve ovo izložio, i rekao istinu, tako mi Bog pomogao. Ali ovo nisam rekao iz mržnje ili osvete, ne dao Bog, nego pozivam one koji moraju i mogu da stanu na put ovakvom ponašanju Vladike Filareta, a njega pozivam da je zaista vreme da se pokaje za svoja nedela, i da počne da misli i na spasenje svoje duše.

Iz Manastira Kumanice, Grešni i nedostojni monah Nikolaj"

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd