Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

Болне исповести српских јавних личности рођених на Косову и Метохији: После прославе заувек сам напустио свој дом

14.06.2024. 18:40
Javne ličnosti sa Kosova i Metohije
Јавне личности са Косова и Метохије / Извор: АТА images

Снажне емоције и сећања везана за Косово и Метохију, указују на трајну везу са својим завичајем и изазовима које носи удаљеност од родног места.

Бројне јавне личности из Србије рођене су на Косову и Метохији, а ова биографска одредница  носи "завичајни импулс", који, како многи од њих истичу, бива кључан у њиховом раду.

Неретко говоре о одрастању у српској покрајини, разлозима одласка из ње, као и о непријатностима које им је живот доделио.

Пред вама је неколико емотивних исповести које су поделили са јавношћу глумци, певачи и друге истакнуте личности домаће јавне сцене. 

Javne ličnosti sa Kosova i Metohije
Јавне личности са Косова и Метохије / Извор: АТА images

 

Верица Ракочевић: Везана сам за свој завичај као пупчаном врпцом 

Верица Ракочевић, рођена у Подујеву, североисточном делу Косова и Метохије, провела је своје рано детињство тамо и у Закуту, код баке Миљојке. Сећања на ове просторе су јој веома жива и емотивна. 

- На невероватан начин сам везана за тај простор, као да сам пупчаном врпцом још увек тамо. Кроз своје снове, као да живим тај простор и даље - изјавила је наша позната креаторка, па додала:

Verica Rakočević
Верица Ракочевић / Извор: Милан Марициц/АТАИмагес

- Сањала сам бакину кућу смештену у горњем делу брда, комшијину поред, и бујицу реке која је однела бакину кућу. Пуно метафора има у мојим сновима.

Верица Ракочевић је додала да је емотивно везана за родно место и да су јој доле гробови баке, стричева и тетки, али посета истих јој је онемогућена.

- Знате, пре једно 15 година молила сам два дивна момка да ме одведу до Подујева и све што сам успела да урадим јесте да загрлим тај знак, на ком је писало на ш**тарском "Подујево". Јако сам емотивно везана за тај простор. Доле су ми гробови баке, стричева, тетки... Јако ми је тешко што не могу да их посетим. Не могу да вам објасним ту врсту емоција. Била сам и пре пар година на Универзитету у Косовској Митровици и свесна сам многих ствари које су довеле до тога да ја у овом тренутку кажем: "Рођена сам у Србији, на Косову и Метохији, а тамо нема никога мог - закључила је својевремено Верица Ракочевић за портал Србија Данас.

Слађа Делибашић: Непријатност на граници и руинирано мајчин гроб

Слађа Делибашић доживела је непријатност када је са рођеним братом Срђаном кренула на Косово и Метохију. 

На граници су их зауставили и брату забранили наставак пута. 

- Мог рођеног брата Срђана и мене су на граници лепо извукли из аута. Ишли смо прво код моје маме на гробље, а онда сам имала наступ у клубу. Срђану су рекли: 'Не можеш, мораш да се вратиш' - присећа се Делибашић. 

Slađa Delibašić
Слађа Делибашић / Извор: Антонио Ахел/АТА Images

Њена мајка је сахрањена у Косовској Митровици, а Албанци су јој уништили гроб.

- Истина је да су Албанци уништили споменик мојој покојној мајци. То ме много погодило. То је било још кад су доле почели да се дешавају први немири. Она је преминула 1980. године, а споменик је порушен 1999. или 2000. године. Много ме је све то погодило... Ја сам још одавно имала жељу да пребацим њено тело из Косовске Митровице, али ми је свештеник рекао да не треба то да радим. Тако да, остало је тако како јесте... Гроб моје мајке се налази у близини капеле на гробљу. То не може ни да се некако обнови, покушавала сам, али ништа од тога. Половина гробља је уништена, све са српске стране, а са албанске није. Идем сваке године доле. Годишњица њене смрти је 13. јула. Моја душа је остала тамо с њом. Губитак мајке је највећа бол коју сам доживела у животу. Десет година сам имала кад се то десило - открила је својевремено певачица за домаће медије. 

Милан Васић: Скидање заставе у Зубином потоку ме је највише заболело 

Глумац Милан Васић познат је као један од најбољих амбасадора Косова и Метохије. 

Веома га погађају дешавања из српске покрајине и често је био на првим линијама протеста. 

Milan Vasić
Милан Васић / Извор: Амир Хамзагиц/АТАИмагес

- Био сам у првом реду када су пуцали на нашу децу. Такође, био сам и на барикадама пар пута. Скидање заставе у Зубином потоку ме је највише заболело - изјавио је Васић. 

Милан Васић каже, да су га често прозивали што се за Косово и Метохију залаже из Београда. 

- Зли језици не могу да ме поремете. Било је разних коментара, да је лако из Београда представљати Косово, али то ме више заиста не погађа. Ја сам човек из културе и желим да се на тај начин изразим тако, да омладини у Србији, покажем лепоте Косова, да их приближим породици. Ја и са мојом породицом, могу да вас приближим, јер смо сви јако везани. Мислим да смо добар пример једне здраве породице - истакао је Милан. 

Популарни глумац, често одлази на Косово, где му и дан данас живе родитељи, али не крије да воли да обиђе децу и наше породице које живе доле и често је пун утисака. 

- Највећи утисак је када одем у село које има 35 кућа, од тога има двадесеторо деце. То је толико љубави, смеха, среће, да ти просто не верујеш да си ти у селу, које је на неком пропланку, где када падне снег, више не можеш да сиђеш у град. Људи доле вам се неће жалити. Позваће вас на пиво, мезе, истински ће вам се обрадовати и угостити вас. Ја никада са патетиком не причам о Косову, а често сам доле. Углавном патетишу особе које Косово не посећују, већ седе овде и кукају – закључио је Милан Васић у емисији "Викенд из Првог реда" на телевизији К1.

Невена Божовић: Љубав према народу и земљи је у срцу

Поп певачица Невена Божовић, рођена на Косову и Метохији, тачније у Косовској Митровици. 

Позната дама на друштвеним мрежама је својевремено написала да је поносна на свој завичај. 

Nevena Božović
Невена Божовић / Извор: АТА images

- Волим свој град и срећна сам што сам рођена на Косову и Метохији. Увек сам то истицала на другачији начин, с поносом и ведро - написала је Невена тада алудирајући на ултранационалистичке и десничарске ставове певачице Дуе Липе. 

Како је рекла, увек ће причати само о музици. 

- Волим свој град и срећна сам што сам рођена на Косову и Метохији. Увек сам то истицала на другачији начин, с поносом и ведро. Увек ћу причати о музици и само о музици, а љубав према свом народу и земљи је у срцу - написала је Невена Божовић на Инстаграму.

Милица Милисављевић Дугалић: До данас сам задржала статус расељеног лица

Певачица Милица Милисављевић Дугалић рођена је у Косовској Митровици, а избегла је из Приштине током рата 1999. године. 

– Када сам са породицом напуштала свој дом у Приштини јуна 1999. године нисам била свесна да се у њега више нећу вратити. Неизвесност, страх, туга и жеља да се спаси живот су били најзаступљенији. У потрази за сигурнијим животом зауставили смо се у Београду и почели изнова. До данас сам задржала статус расељеноиг лица. Сналажљивост, стрпљење и низ јаких мотива да докажем широј јавности ко сам, дали су ми снагу и показали пут ка просперитету - истакла је својевремено Милица Дугалић, па додала: 

Milica Dugalić
Милица Дугалић / Извор: Антонио Ахел/АТА Images

– Косовска Митровица, град у коме сам се родила, подељен или не за мене је и даље мој вољени родни град. Мостови се граде да би спојили растављене. Верујем у то да ће једном грађани Косовске Митровице прелазити са једне стране моста на другу, без предрасуда, као некада - закључила је певачица за домаће медије.

Стефан Ђурић Раста: Енклаве су гето 

Стефан Ђурић Раста, популарни репер, говорио је о својевремено тешком детињству у Приштини и болном напуштању Косова и Метохије. 

Раста је открио да је у Приштини, где је провео детињство, владала "одвратна атмосфера и одвратна ситуација". 

Када су пуштени кадрове његовог обданишта, улице у којој је одрастао, али и бакине куће у Сребреници, Раста није могао да задржи сузе. 

Stefan Đurić Rasta
Стефан Ђурић Раста / Извор: Антонио Ахел/АТА Images

- Одвратна атмосфера и одвратна ситуација. Заиста памтим само да смо се добро забављали као деца колико год било тешко у тој атмосфери - рекао је он, па открио како је провео последњи рођендан тамо. 

- Сви су били свесни да је то то и да ћемо после те прославе напустити своје домове и да ћемо сви да одемо. Треба бити 10 пута пажљивији када причамо о Косову, а поготово ако то радимо из позиције у Београду, управо због наших људи доле. Не знам да ли су људи свесни, али енклаве су гето. Да ли то постоји негде на свету осим на Косову? Људи су затворени као у гету и то се све дешава сада. То је заиста болна тема, али и тема о којој никада не би требало да престане да се прича - истакао је репер кроз сузе. 

Раста се осврнуо на болно детињство, па открио како је протекло напуштање Косова. 

- Ми смо ишли тим неким путем, а около горе куће, гори све, животиње трче, људи беже, то је сцена коју ћу увек памтити - истакао је он, па додао како му је било након тога: 

- Био сам јако срећан тада у Сребреници поготово што сам имао ту могућност да се склоним из затворене гетоизоване ситуације у неку бар мало отворенију са слободнијим друштвом. Имао сам ту срећу да сам живео тај начин живота на селу и имао прилику да од малих ногу створим радне навике и то је оно што ми данас много значи. Све може да се изгради из почетка поново. Из почетка се рађају најбоље ствари. Тај живот са сељацима те потпуно оплемени док не дођеш у неку средину где живе сељачине и ту се потпуно окрене свест и визија ствари. Никада нећу моћи да захвалим родитељима због свега што су урадили за мене. Схватио сам да треба да се окружим људима који ме знају много пре "хајпа" и пре него што сам постао то што сам дана - истакао је Ђурић у емисији на телевизији "К1".

Драгица Радосављевић Цакана: Моја душа је остала тамо

Певачица народне музике Драгица Радосављевић Цакана одрасла је на Косову и Метохији. 

Иако данас живи у Београду, њени најмилији су остали доле. 

- У контакту сам са фамилијом на Косову. Доле је стварно тешко живети. Сама чињеница да морам мењати таблице када идем кући је поражавајућа, али ваљда ће се договорити да се макар не мрзимо.

 Dragica Radosavljević Cakana
Драгица Радосављевић Цакана / Извор: АТА images

Певачица и додала да су људи на Косову и Метохији препуни емпатије и да су солидарни: 

- Тамо где ја идем у Лепосавић сви су јако сложни и солидарни, у целој тој улици је моја породица. Ипак смо ми емпатични народ и не можемо тек да тако да дозволимо да се неко пати. 

Цакане не крије да се брине за своју породицу на Косову и Метохији посебно у турбулентним периодима. 

- Кад је нормално стање немам страх, знам да су ми и браћа доле, па ме то смириује. Тамо су ми и сестра и зет који су мобилни. Кад су неке теже ситуације онда сам забринута, то је природно - испричала је Цакана у емисији "Пулс Србије" једном приликом.

Мира Косовка: Мајку су ми убили албански екстремисти

Певачица Мирјана Петричевић, познатија као Мира Косовка, изгубила је мајку током рата на Косову и Метохији 1999. године. Она и даље трага за њеним телом. 

- Мајку су ми убили свирепо, њено тело никада није пронађено. Она нестаје 1999. године. Не знам више где да је тражим, све сам покушавала. Само желим да сахраним своју мајку, као да тражим много. Док сам жива, нећу одустати, носила сам свуда папире, али наставићу потрагу - казала је певачица једном приликом.

Mira Kosovka
Мира Косовка / Извор: Антонио Ахел/АТА Images

У својој исповести открила је страшну истину о трагедијама које су је сналазили током живота, а посебно се осврнула на смрт свог брата Милана, за коју каже да је најтеже поднела: 

- Мог Милана су доле на Косову и Метохији, посебно у Ђаковици, сви знали као предивног човека. Прва трагедија у мом животу везана је за њега. Он је убијен 1981, њега је Удба убила. Није волео те промене заставе, насељавање, давање толиког права Албанцима. Прво му је застава сметала, склањао ју је. Када је пролазио Тито кроз Ђаковицу, мог Милана затварају. Мало помало, искористили су то време које је владало. Тада су могли да смакну ко год да им смета и здраво, ђаци. Њега и Вучуровића је наводно згазила 'лада', а тенку да су се наместили, не би изгледали тако. Његову смрт сам јако тешко поднела, после ње сам сазрела брзо. Милан није имао ни очи ни нос ни уста, требало ми је десет година да покушам да заборавим каквог сам га видела тад, али џабе, никада нисам успела да заборавим тај призор. Где сам и рекла да ми отворе тај ковчег, то је био шок, он је имао 33 године када су га убили - причала је Мира Косовка.

Миодраг Кривокапић: Митска места у која вероватно никада више нећу отићи

Глумац Миодраг Кривокапић, један од најистакнутијих уметника на нашим просторима, рођен је у Пећи, на Косову и Метохији 22. априла 1949. године. У родном месту завршио је основну школу и гимназију. 

Од малих ногу је желео да стане на даске које живот значе. 

- Одрастао сам на Косову, заправо у Метохији. У Пећи сам стекао сензибилитет да разумем цивилизацијске разлике и осетљивости оне друге стране. Избегавао сам да коментаришем оно што је деликатно, да јавно износим своје политичке ставове. Више ми се свиђало да их кроз представу искажем. Та врста ангажмана увек ми се више свиђала. 

Miodrag Krivokapić
Миодраг Кривокапић / Извор: Марија Млађен/АТАИмагес

Кривокапић је говорио и о свом последњем одласку у завичај једном приликом. 

- Из Пећи сам отишао 1969, моји три године касније. После дуге паузе поново сам се нашао доле 1997. године. Повод да одем била је крушевачка “Хасанагиница” у којој сам играо. Они су намеравали да гостују у Приштини, али сам инсистирао да обиђемо и Пећ. Кад сам се тамо нашао, нисам препознао ни зграду у којој сам становао. Уочио сам нешто чега сам се унапред бојао. У време док сам живео у Пећи корзо је био подељен на две стране, али те 1997, град је био потпуно гетоизиран. У моје доба, бар кафане нису биле одвојене. Обишао сам тада и Патријаршију, Дечане... Данас су то митска места у која вероватно никада више нећу отићи - открио је својевремено глумац.

Милица Томашевић: Косово ме инспирише 

Глумица Милица Томашевић, рођена у селу Суво Грло на Косову и Метохији, често посећује родни крај и црпи инспирацију из детињства проведеног тамо.

- Подсећа ме на мушмуле, орахе величине мање јабуке, на стару лампу на гас - истакла је глумица. 

Milica Tomašević
Милица Томашевић / Извор: Антонио Ахел/АТА Images

Косово често посећује и на Инстаграму дели фотографије и снимке који су настали тамо. 

- То је моје село јужно од Ибра, пут Пећи. Село ме је увек привлачило и оно ме везује за детињство из којег црпим инспирацију. Тамо сам као мала проводила доста времена. Да само ја одлучујем, ишла бих много чешће и у то село и у друго, дедино село Загуљ, и у Зубин Поток где сам живела и завршила основну школу, али због обавеза не идем колико бих желела. Ипак, кад год нађем мало слободног времена, увек се радо враћам - истакла је Милица Томашевић једном приликом.

Верица Ракочевић: "Рођена сам у Србији, на Косову и Метохији, а тамо нема никог мог"

Дозвољено преузимање целог или делова текста само уз навођење и линковање извора Србија Данас и аутора.

На Гучи је СВЕ МОГУЋЕ - Снежани Ђуришић и Дејану Петровићу се на сцени придружује и Цеца? Ево шта нас очекује на Гуча фестивалу и 63. Драгачевском сабору трубача
Guča festival

На Гучи је СВЕ МОГУЋЕ - Снежани Ђуришић и Дејану Петровићу се на сцени придружује и Цеца? Ево шта нас очекује на Гуча фестивалу и 63. Драгачевском сабору трубача

22.07.2024. 13:20
"Мог сина више нема, умро је од срца" Певачица о страшној трагедији - На гробљу сам, где сам друго?!
Beti Đorđević

"Мог сина више нема, умро је од срца" Певачица о страшној трагедији - На гробљу сам, где сам друго?!

22.07.2024. 12:24
Легенда југословенске сцене прима пензију од 172 ЕВРА - ево чиме се бавио како би се прехранио
Sead Memić Vajta

Легенда југословенске сцене прима пензију од 172 ЕВРА - ево чиме се бавио како би се прехранио

22.07.2024. 09:56
Певачу "Гранда" преминула супруга - након овог губитка остао сам са четворо деце
Nikad nije kasno

Певачу "Гранда" преминула супруга - након овог губитка остао сам са четворо деце

22.07.2024. 08:52
ОЖЕНИО СЕ ЦЕЦИН БИВШИ: Судбоносно "да" изговорио у Грачаници бившој такмичарки "Задруге"
Jovana i Bogdan

ОЖЕНИО СЕ ЦЕЦИН БИВШИ: Судбоносно "да" изговорио у Грачаници бившој такмичарки "Задруге"

22.07.2024. 13:45
Пре венчања у Грачаници, Цецин бивши начинио православни подвиг вредан дивљења, Јована га подржала
Bogdan Srejović i Jovana Ljubisavljević

Пре венчања у Грачаници, Цецин бивши начинио православни подвиг вредан дивљења, Јована га подржала

22.07.2024. 14:25
"Мог сина више нема, умро је од срца" Певачица о страшној трагедији - На гробљу сам, где сам друго?!
Beti Đorđević

"Мог сина више нема, умро је од срца" Певачица о страшној трагедији - На гробљу сам, где сам друго?!

22.07.2024. 12:24
Легенда југословенске сцене прима пензију од 172 ЕВРА - ево чиме се бавио како би се прехранио
Sead Memić Vajta

Легенда југословенске сцене прима пензију од 172 ЕВРА - ево чиме се бавио како би се прехранио

22.07.2024. 09:56
ВУЧИЋ У КРАГУЈЕВЦУ: Председник пре церемоније обишао радове на северној обилазници око тог града (ФОТО/ВИДЕО)
Predsednik Vučić u Kragujevcu
УЖИВО

ВУЧИЋ У КРАГУЈЕВЦУ: Председник пре церемоније обишао радове на северној обилазници око тог града (ФОТО/ВИДЕО)

22.07.2024. 15:38
КИША ЋЕ ЛИТИ КАО ИЗ КАБЛА Ново невреме само што није стигло - хитно се огласио РХМЗ упозорењем
Vremenska prognoza

КИША ЋЕ ЛИТИ КАО ИЗ КАБЛА Ново невреме само што није стигло - хитно се огласио РХМЗ упозорењем

22.07.2024. 14:39
ЖЕНА ЗЛИКОВЦА ФАТОНА ЈЕ ЋЕРКА ОВК ЗЛОЧИНЦА Албанска певачица срамном изјавом згрозила јавност "Тата, твог зета су убили Срби..."
FATON HAJRIZI I LIRIDONA ŠALJA

ЖЕНА ЗЛИКОВЦА ФАТОНА ЈЕ ЋЕРКА ОВК ЗЛОЧИНЦА Албанска певачица срамном изјавом згрозила јавност "Тата, твог зета су убили Срби..."

22.07.2024. 14:06
ЦРНЕ ВЕСТИ ИЗ ДАРУВАРА: Још једна жртва масакра подлегла повредама
Hrvatska policija

ЦРНЕ ВЕСТИ ИЗ ДАРУВАРА: Још једна жртва масакра подлегла повредама

22.07.2024. 15:31