Skip to main content
Vojnici

"VAZDUHOPLOVSTVO, PROTVVAZDUŠNA ODBRANA I MORNARICA VIŠE NE POSTOJE" Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo o BRUTALNIM gubicima Ukrajine

Foto: Profimedia/ilustracija
Vazduhoplovstvo Ukrajine, protivvazdušna odbrana skoro potpuno uništeni, mornarica prestala da postoji.

Snage protivvazdušne i protivvazdušne odbrane Ukrajine su skoro potpuno uništene, a ratna mornarica zemlje je praktično prestala da postoji, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

"NEMOĆNI BES AMERIKE ZBOG PROPALIH PLANOVA" Zaharova oštro: Prisetite se sopstvene istorije vazdušnih napada

"NEMOĆNI BES AMERIKE ZBOG PROPALIH PLANOVA" Zaharova oštro: Prisetite se sopstvene istorije vazdušnih napada

BLINKEN PUTUJE NA BLISKI ISTOK I U SEVERNU AFRIKU: Glavna tema - rat u Ukrajini

BLINKEN PUTUJE NA BLISKI ISTOK I U SEVERNU AFRIKU: Glavna tema - rat u Ukrajini

KADIROV OBJAVIO SNIMAK IZ MARIJUPOLJA: Čečeni postavili zastavu na jednu od ključnih ukrajinskih zgrada! (VIDEO)

KADIROV OBJAVIO SNIMAK IZ MARIJUPOLJA: Čečeni postavili zastavu na jednu od ključnih ukrajinskih zgrada! (VIDEO)

Sukob sa Ukrajinom odvija se preciznim udarima na objekte vojne infrastrukture, područja razmeštanja formacija trupa, kao i aerodrome, komandna mesta, arsenale i skladišta naoružanja i opreme, kao i borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je Rudskoj na brifingu u petak.

- Trenutno su ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i sistem protivvazdušne odbrane gotovo potpuno uništeni. Pomorske snage zemlje su prestale da postoje - rekao je oficir.

Rudskoj je upozorio da Rusija "neće ostaviti bez nadzora" bilo kakve pokušaje da Kijevu snabde nove avione i sistem protivvazdušne odbrane, i upozorio NATO na uvođenje zone zabranjenog leta.

- Pojedine države članice Severnoatlantske alijanse predlažu zatvaranje vazdušnog prostora iznad Ukrajine. Skrećem vam pažnju da će oružane snage Ruske Federacije odmah na odgovarajući način odgovoriti na takve pokušaje - rekao je Rudskoj.

Gubici

Rudskoj je izvestio da je Rusija od početkasukoba u Ukrajini 24. februara pretrpela 1.351 poginulih i 3.825 povređenih vojnika.

Ukrajinske oružane snage pretrpele su gubitke od 30.000 ljudi, uključujući 14.000 poginulih i 16.000 povređenih, saopštio je načelnik Glavne operativne uprave. Svi ovi gubici su uticali na 24 grupe kopnenih jedinica koje su postojale pre početka sukoba, rekao je Rudskoj.

Grupacija ukrajinskih snaga koja se borila u Donbasu protiv Donjecke i Luganske narodne milicije pretrpela je gubitke od više od 7.000 vojnika, više od četvrtine ukupne snage, rekao je Rudskoj. Ruska vojska je sprečila pobunu ovih snaga, preuzimajući kontrolu nad železničkim čvorovima i ključnim putevima. Snabdevanje projektilima i municijom, gorivom i hranom gotovo je potpuno obustavljeno, rekao je on, dok su preostale zalihe oružja i goriva u relevantnim područjima uništene.

Ukrajinska vojska više nema na raspolaganju organizovane rezervne snage, a gubitke sada nadoknađuju trupe teritorijalne odbrane koje nemaju potrebnu obuku, što povećava rizik od većih žrtava, rekao je oficir.

Rudskoj je podsetio da se ukrajinske oružane snage i formacije Nacionalne garde sastojale od 260.200 vojnika.

Načelnik Glavne operativne uprave rekao je da su ruske snage u samoproglašenoj Donjeck i Lugansk milicije prebacile 113 trofejnih tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i 138 Džavelin i 67 protivtenkovskih raketnih sistema NLAV.

Volonteri

Rudskoj je rekao da je do danas na teritoriji Ukrajine koncentrisano ukupno 6.595 stranih plaćenika i terorista iz 62 zemlje.

- Danas se smanjuje broj stranih plaćenika. Tome su doprineli visokoprecizni udari na baze i logore u kojima su se oni obučavali. Samo u Staričima i bazi Jarovov 13. marta više od 200 je ubijeno, a preko 400 je povređeno - rekao je. Oficir je upozorio da pravila ratovanja ne važe za plaćenike.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd