Skip to main content
Srbija na Evroviziji

Od SRAMOTNOG FIJASKA do vrtoglavog ISTORIJSKOG USPEHA: Spisak svih predstavnika Srbije na "Evroviziji"

Foto: Youtube printscreen/ Eurovision Song Contest
Mnogi nastupi su ostavili neizbrisiv trag!

U susret 67. "Evroviziji", koja se ove godine održava u Liverpulu, Velikoj Britaniji, pravo je vreme da se sumiraju utisci o celokupnom učešću naše zemlje, od trenutka kada smo se po prvi put pojavili na ovom eminentnom muzičkom takmičenju.

Srbija je prvi put samostalno učestvovala, odnosno debitovala na "Evroviziji" 2007. godine, kada nas je predstavljala Marija Šerifović, sa kompozicijom koja je sada već legendarna. U pitanju je dobro poznata "Molitva", koja je zapalila Evropu, ali i čitav svet. Međutim, naša država je iznedrila mnoštvo zapaženih nastupa koji su vredni pomena, a nas interesuje vaš stav na temu ko je to bio "najbolji" odabir, kada je reč o srpskim predstavnicima.

SRBIJA U FINALU EVROVIZIJE: Uz Luk Bleka pevala CELA DVORANA - Sjajnim nastupom poslao SNAŽNU poruku!

SRBIJA U FINALU EVROVIZIJE: Uz Luk Bleka pevala CELA DVORANA - Sjajnim nastupom poslao SNAŽNU poruku!

SRBIJA NASTUP POSVEĆUJE ŽRTVAMA MASOVNIH UBICA: Luk Blek spreman da osvetla obraz NACIJE - velike šanse za FINALE!

SRBIJA NASTUP POSVEĆUJE ŽRTVAMA MASOVNIH UBICA: Luk Blek spreman da osvetla obraz NACIJE - velike šanse za FINALE!

Sve spremno za 2. POLUFINALNO VEČE "EVROVIZIJE": Ove zemlje boriće se za FINALE i šansu da pevaju pored SRBIJE!

Sve spremno za 2. POLUFINALNO VEČE "EVROVIZIJE": Ove zemlje boriće se za FINALE i šansu da pevaju pored SRBIJE!

Kao što smo već gore pomenuli, Srbija je debitovala sa numerom "Molitva" koju izvodi Marija Šerifović, a koja je odnela ubedljivu pobedu davne 2007. godine i osvojila Evropu, Australiju, ali i čitav svet. Osvojila je rekordan broj poena kada je reč o našoj državi, a to je neverovatnih 298 poena. Do dana današnjeg, Marija je ostala jedina evrovizijska pobednica, ali nadamo se da će ova statistika uskoro biti promenjena.

2008. godine, u Beogradu kada je Srbija, zahvaljujući pobedi iz porethodne godine, bila domaćin ovog prestižnog takmičenja, u ulozi predstavnika se pojavila Jelena Tomašević sa kompozicijom "Oro" i zauzela visoko 6. mesto. Tada se nakon duže pauze pojavilo mnoštvo etno motiva i reklo bi se da je to bio recept koji je dobro oproban.

Marko Kon sa svojom šaljivom pesmom "Cipela" pokušao je da se plasira u finale Evrovizije, međutim u toj misiji nije uspeo, te je svoje učešće završio u polufinalu, ali je sa svojom numerom i pojavnošću svakako ostao upamćen.

Nekada veoma popularna Zvezda Granda Milan Stanković, svoju sreću na ovom takmičenju okušao je 2010. godine sa kompozicijom "Ovo je Balkan" koju je posebno za ovu priliku komponovao čuveni Goran Bregović. Milan je bio zapažen, ali plasman koji je ostvario, nije bio onakav kakav je njegova publika očekivala. Zauzeo je 13. mesto u finalnoj večeri, ali svakako ne treba žaliti, budući da se numera još uvek sluša.

Danica Prodanović koja je poznatija pod umetničkim imenom Nina, našla se na velikoj evrovizijskoj sceni 2011. godine sa pesmom "Čaroban" koju je posebno za svrhe takmičenja komponovala Kristina Kovač. Zauzela je 14. mesto u finalu.

2012. godina bila je rezervisana za veoma dobro poznato lice kako na našoj, tako i evropskoj muzičkoj sceni, Željka Joksimovića, koji je sa numerom "Nije ljubav stvar", ostvario visoko 3. mesto i time nakon kraće pauze, Srbiju vratio u sam vrh Evrovizijskih zbivanja.

"Moje 3" bend koji je oformljen nakon završetka pop talent šou programa "Prvi glas Srbije", a u čijem sastavu su bile Sara Jo, Nevena Božović i Mirna Radulović, predstavljale su Srbiju 2013. godine sa kompozicijom "Ljubav je svuda" nisu se proslavile, te su svoje učešće završile već u polufinalu.

Naredne godine, Srbija je uzela kraći odmor i predah od ovog takmičenja, te je 2014. godine evrovizijska publika ostala uskraćena za brilijantne numere koje je smo oduvek slali na ovo prestižno takmičenje.

2015. godina bila je godina ponovnog učešća, te se na velikoj sceni našla Bojana Stamenov sa pesmom "Beauty never lies", što je ujedno bio i prvi put da je naša zemlja poslala numeru na engleskom jeziku. Stamenova je ostvarila visok plasman, te se plasirala u top 10. Ono što je još interesantnije, jeste činjenica da nikada do tada nijedna publika nije gromoglasno, ovacijama ispratila nečiji nastup. To je bilo veče za pamćenje. 

Sanja Vučić u to vreme ZAA, bila je naredna predstavnica Srbije sa ostvarenejem pod nazivom "Goodbye/Shelter" koju je komponovala Ivana Peters. Vučićeva je ostala upamćena evrovizijskoj publici iako je osvojila tek 18. mesto 2016. godine. Međutim, nakon nekoliko godina, ponovo je okušala sreću na Evroviziji.

Tijana Bogićević sa pesmom "In too deep" bila je naredna predstavnica naše zemlje, međutim nije uspela i pored visokog kvaliteta numere da se plasira u finale, te je takmičenje za Srbiju bilo završeno u drugoj polufinalnoj večeri.

Prisetimo se i njenog nastupa.

Sanja Ilić i Balkanika, 2018. godine našli su se na ovoj sceni sa pesmom "Nova deca" i osvojili 19. mesto u velikom finalu prestižnog muzičkog takmičenja.

Ponovo su nakon dužeg vremena vratili prizvuk Balkana i etno motiva.

Nevena Božović, predstavljala je našu zemlju 2019. godine sa kompozicijom "Kruna" i uspela da uđe u finale, te zaume 18. mesto. Nastup je bio prilično mračan, a poruka koju je poslala bila je snažna.

Nova dekada počela je prilično tužno, budući da je proglašena pandemija Korona virusa, te je takmičenje moralo biti otkazano.

2021. godina, bila je godina vraćanja na velika vrata ovog muzičkog takmičenja pod pomalo korigovanim okolnostima. Srbija se odlučila za najvatreniji nastup do tada i na veliku scenu poslala devojke iz grupe "Hurricane", Sanja Vučić, Ivana Nikolić i Ksenija Knežević, sa dobro poznatom brzom pesmom "Loko-loko". Važile su za velike favorite, ali su u finalu ostvarile tek 15. poziciju, međutim i dan danas su upamćene. A kako i ne bi bile nakon uragana koji je prošao evrovizijskom scenom.

Konstrakta i sada već čuvena kompozicija "In corpore sano" napravila je pravi bum i pometnju kako na domaćoj, tako i evropskoj muzičkoj sceni. Ana Đurić je vinuta u zvezde, iskristalisala se kao vrsna umetnica i ispisala istoriju, jer je njen nastup pokupio brojne evrovizijske nagrade, osvojio visoko 5. mesto i ono najvažnije, a to su srca publike. Originalna koreografija, još bolji kostimi i scenografija, ali i najsnažnija poruka koja je kroz ovo umetničko delo poslata, bili su dovoljni da uspeh bude zagarantovan.

Na 67. izdanju planetarno popularnog takmičenja, koje se održava u, kako smo već naglasili, LiverpuluVelikoj Britaniji, našu zemlju predstavlja Luk Blek sa izvanrednom numerom "Samo mi se spava" i već je uspeo da pobere sve simpatije publike i plasira se u veliko finale. Kladionice su mu relativno naklonjene, ali jedno je sigurno, svojim avangardnim nastupom i snažnom porukom, ostaće upamćen kakav god plasman da ostvari.

Poslušajte i njegovu pesmu.

Sada kada smo prošli kroz čitavu retrospektivu pesama koje su predstavljale Srbiju na "Evroviziji" zanima nas vaš sud.

Koji nastup je na vas ostavio najjači utisak i kojoj numeri se nakon svih ovih godina iznova vraćate ili bolje rečeno, reči koje pesme znate napamet? Glasajte!

KOJEM EVROVIZIJSKOM PREDSTAVNIKU DAJETE SVOJ GLAS?

 

Vremenska prognoza
Fog
16 Beograd