Subota 09. dec 2023.
Žarko Laušević, Radoš Bajić

Lauševa BORBA sa zdravstvenim problemima je trajala DUŽE VREME nego što se mislilo: Radoš otkrio kad mu se glumac požalio

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Saša Džambić
Uputio mu je emotivne reči...

Jedan od najboljih srpskih glumaca, Žarko Laušević, preminuo je 15. novembra u Beogradu, nakon kratke borbe sa teškom bolešću. Juče je održana komemoracija njemu u čast u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Mnoge kolege su se okupile potom na Novom groblju kako bi mu uputili poslednji pozdrav. Žarko je kremiran juče u 14 časova.

Gotovo cela glumačka scena se okupila kako bi se oprostila od našeg legendarnog glumca, a nakon ispraćaja, dirljive reči uputio mu je i Radoš Bajić putem Instagrama. On je uputio emotivne reči preminulom glumcu, a onda je otkrio kada se on prvi put požalio na zdravstvene probleme. Njegova borba sa zdravstvenim problemima je trajala duže nego što je javnost mislila.

"Viđali smo se u Njujorku, dolazio je na moje nastupe" Maja Nikolić otkrila detalje odnosa sa Žarkom LauševićemŽarko Laušević

"Viđali smo se u Njujorku, dolazio je na moje nastupe" Maja Nikolić otkrila detalje odnosa sa Žarkom Lauševićem

Doživela goru tragediju od Lauševića: Pamtimo je kao Violetu Striptizetu - došla da se oprosti od ŽarkaŽarko Laušević

Doživela goru tragediju od Lauševića: Pamtimo je kao Violetu Striptizetu - došla da se oprosti od Žarka

Zbog GOVORA na sahrani Žarka Lauševića zanemelo Novo groblje - potresne reči koje će se pamtitiŽarko Laušević

Zbog GOVORA na sahrani Žarka Lauševića zanemelo Novo groblje - potresne reči koje će se pamtiti

- Dva uzastopna leta smo snimali "Halijard", 2021. i 2022. godine... Radili smo prepuni elana i vere da zajednički stvaramo nešto važno, veliko i neponovljivo... Družili smo se, besedili satima, razgovarali o umetnosti, o životu, o porodici, o našoj deci i našem filmu. U jesen 2022. godine požalio se da se ne oseća najbolje. To je bio početak puta u ponor nestanka - da bi nas ovih dana veliki Lauš nepovratno napustio... - započeo je Radoš i dodao:

- Nažalost, duboko žalostan ispratio sam na večni put mnoge drage kolege, divne ljude i velikane sa kojima sam nezaboravno radio i prijateljevao: Batu, Smokija, Gagu Nikolića, Mandu, Glogovca, Mirka Babića, Miliju Vukovića, Feđu Stojanovića, Momira Bradića, mog Đodu, pre neki dan otišao nam je i dragi Meto Jovanovski - ali smrt jedinstvenog Žarka Lauševića koji je briljirao i kao čovek i kao fascinantni tumač Koste Jovića u "Herojima Halijarda" me je najbolnije drmnula. Ostaje samo praznina… Priznajem.. Čovek sam… Počivaj u miru dragi Žare, tvoj Radoš - napisao je Bajić.

Podsetimo, Žarko Laušević je bio poznati filmski i televizijski glumac. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava.

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos". Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji Sivi dom (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Glumac je pre dva meseca bio u bolnici Bežanijska kosa zbog problema s plućima, ali se prošlog meseca pojavio na premijeri filma "Heroji Hilijarda" gde je publika dočekala gromoglasnim aplauzom.

Žarko Laušević
Foto: ATA Images

Tragična sudbina Žarka Lauševića

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov brat Branimir učestvovali su u tuči u blizini podgoričkog lokala "Epl", tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ-99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Žarka  i njegovpg pet godina starijeg brata Branimira, zvanog Mili, napala je grupa huligana u blizini podgoričkog lokala "Epl“. Tom prilikom, Žarko je usmrtio napadače.

Zbog dvostrukog ubistva osuđen je na 15 godina zatvora. Ta je presuda, posle žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Posle ukidanja presude Saveznog suda, na ponovljenom suđenju u februaru 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu. Ubrzo posle toga, u strahu od krvne osvete, otišao je u Ameriku, tačnije u Njujork, gde je boravio ilegalno i izdržavao se od moleraja.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd