Skip to main content
kim kardašijan

"UKRALI STE verziju onoga što bi TELO CRNKINJE trebalo da bude, prepakovali ga, PRODALI MASAMA, a ako sam crnkinja i ne izgledam tako to odmah predstavlja problem": Šta su to "TELA KOJA SU U TRENDU" i  koja je CENA SAVRŠENOG GLUTEUSA?!

Foto: Instagram prinscreen/kimkardashian
Etička dilema ko je kriv u ovakvim situacijama

Jedna od najopsanijih procedura u svetu plastične hirurgije je postala najpopularnija, iako su njene posledice sve više fatalne, zbog hiperpotražnje koja je zanemarila kvaltet i osnovna ljudska načela, radi što veće zarade.

Naime, reč je o brazilskom podizanju zajednice, koje je zahvaljujući Instagram influenserima dobilo na popularnosti.

S obzirom na to da je ovaj process sve traženiji, žene širom sveta na sve moguće načine žele da prođu kroz to, te traže sve jeftinije načine. To je dovelo do otvaranja brojnih ordinacija u kojima se ova procedura može obaviti I za tri hiljade dolara. Međutim, stvarnost je daleko jezivija, te mnoge žene završe fatalno ili u najboljem slučaju sa nekim manjim posledicama, ali bez željenog izgleda.

ALKALNE NAMIRNICE: Hrana koja ČISTI organizam, ŠTITI i JAČA, jedite ovo i NEĆETE ima ti PROBLEM sa KILOGRAMIMA

ALKALNE NAMIRNICE: Hrana koja ČISTI organizam, ŠTITI i JAČA, jedite ovo i NEĆETE ima ti PROBLEM sa KILOGRAMIMA

SNIMAK POKAZUJE KAKVA JE PREMA ZAPOSLENIMA: Pojavio se PRIVATAN VIDEO Jovane Joksimović iz bekstejdža, svi su iznenađeni (VIDEO)

SNIMAK POKAZUJE KAKVA JE PREMA ZAPOSLENIMA: Pojavio se PRIVATAN VIDEO Jovane Joksimović iz bekstejdža, svi su iznenađeni (VIDEO)

KARDIOLOG preporučuje TRI NAMIRNICE: Ova HRANA je od presudnog značaja za JAK IMUNITET i zdravlje SRCA

KARDIOLOG preporučuje TRI NAMIRNICE: Ova HRANA je od presudnog značaja za JAK IMUNITET i zdravlje SRCA

Jedna od mnogih koja je prošla kroz pakao brazilskog podizanja zadnjice je i Kajla Malvuk, a kako prenosi Voks, ova devojka je jedna od mnogih koja je doletela u Južnu Floridu, Tursku, Tajland ili Meksiko, radi sumnjivo jeftinih operacija, gde složena, višesatna operacija koja nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem može da košta i do 3.000 dolara, iako većina klinika reklamira BBL pakete za oko 5.500 dolara, u koji ne ulazi dodatna zdravstvena nega, zbog čega ti troškovi mogu da budu vrtoglavo visoki.

Prema njenim rečima, dok je čekala na otpust sa klinike u Majamiju, u istoj toj čekaonici je bilo nebrojano mnogo devojaka i sve one su čekale operaciju kod istog hirurga.

“Nisam mogla da shvatim kako jedan lekar može da uradi toliko operacija dnevno bez ikakvog opterećenja”, izjavila je Kajla.

Ona je prošla kroz izuzetno težak proces, nakon kog se probudila sa osećajem oštrog bola oko lica, a oči su joj bile otečene, bila je sama u invalidskim kolicima u čekaonici, a sve to ne bi bilo čudno da operacija kroz koju je prošla je zapravo operacija brazilskog podizanja zadnjice, a kada je Kajla stigla na aerodrom nakon operacije, na terminalu nije bilo dovoljno invalidskih kolica, a na povratku za Kaliforniju, shvatila je da je jedna od nekoliko BBL pacijenata u avionu.

kim kardašijan
Foto: Instagram prinscreen/kimkardashian

Naime, ova procedura, upravo podrazumeva da se masnoća iz trbuha prebaci u gluteus.

Ovi postupci se često odvijaju u malim klinikama, gde je lekarima koji su možda bili specijalizovani za dermatologe ili pedijatre zakonski dozvoljeno da se reklamiraju kao lekari plastične hirurgije, iako je obim njihove obuke iz plastične hirurgije trajao samo jedan vikend. Da bi nadoknadili visoke troškove vođenja operacione sale, oni svakodnevno uguraju čak osam pacijenata.

Ova fizički oporezujuća operacija i za lekara i za pacijenta može da bude izrazito opasna, međutim to ne sprečava na hiljade žena poslednjih godina da prođu kroz taj proces, koji je na globalnom nivou od 2015. Godine porastao za 77,6 odsto prema istraživanju Međunarodnog društva za estetsku plastičnu hirurgiju, i to je sada najbrže rastuća kozmetička procedura na svetu.

Ako provodite dovoljno vremena na TikTok-u i Instagramu postoji mogućnost da se osetite kao da ste jedina osoba na svetu koja nema savršenu zadnjicu. BBL silueta je sveprisutna i nezaobilazna, to je kombinacija koja istovremeno predstavlja crtanu verziju plodne žene, ukrštanja između Venlendorfske Venere i Džesike Rebit.

Međutim, prva asocijacija na BBL estetiku su upravo Instagram influenseri, od 2010. Pa sve do danas, ova pojava zauzima izrazito veliko mesto u svim javnim i privatnim sferama, te ljudi lude za takvim izgledom, bilo da je fotošopirano ili stvarno.

Kim Kardašijan i Kanje Vest
Kim Kardašijan i Kanje Vest
Foto: Profimedia

Nakon što je Kim Kardašijan rendgenskim snimkom dokazala da nema implantate u gluteusu, najlogičnije pitanje je bilo kako je to moguće?! Mnoga nagađanja su bila uravo u smeru BBL-a, s obzirom na činjenicu da se na rendgenskom snimku ovo ne bi videlo, jer ovaj postupak uključuje uklanjanje i ponovnu transplataciju vlastite masti.

S obzirom na popularizaciju takozvanih filtera na društvenim mrežama I mogućnost da se vlastito lice izmeni samo jednim “klikom” te da se dobijaju magični rezultati koji podrazumevaju promenu tela na sve moguće načine, BBL je kao i svaka druga prebrzo rastuća procedura stremila da stvori način na koji je izgled baziran upravo na iluziji filtera koji su dostupni putem internet.

Istorija BBL-a

Sve do poslednjih decenija, BBL nije bila uobičajena praksa u Americi. Poreklo vodi upravo iz Brazila, gde kozmetička hirurgija ima istorijsku pozadinu, uglavnom zbog istorije eugenike u zemlji. 1918. godine, doktor Renato Kel osnovao je Eugeničko društvo u Sao Paulu, čiji je cilj bio da izbriše sve znakove fizičkog izgleda crnaca i starosedelaca u Brazilu. Godine 1960, hirurg po imenu Ivo Pitangui osnovao je prvi svetski centar za obuku iz plastične hirurgije u Brazilu, gde je bio pionir onoga što je postalo poznato kao brazilsko podizanje zadnjice i podučavalo hirurge širom sveta kako da izvode svoje tehnike.

Odatle je praksa otputovala na sever i eksplodirala kada je pop kultura počela da verifikuje zvezde poput Dženifer Lopez i Niki Minaž. Kako su vodeći mediji počeli da slave standarde lepote koji su od davnina krasili Afroamerikanke I Latino dame, belkinje su se naklonile standardizaciji ovih oblika tela I počele da stvaraju profite, upravo na estetici koja je godinama bila na udaru kritika.

Južna Florida je ubrzo postala glavni grad plastične hirurgije u Americi, delimično i zbog ogromne populacije Latina i činjenice da se na Floridi mogu udobno nositi kupaći kostimi tokom cele godine. Istorija zloupotrbe plastične hirurgije je duga, budući da Florida kao I svaka druga država u Americi dozvoljava lekarima da vežbaju I leče pacijente u bilo kojoj oblasti, ukoliko pacijent na to pristane.

Postoji mogućnost da osnujete svoju svalstitu kliniku

"Možete da osnujete svoju vlastitu kliniku, a sutra biste mogli da radite liposukciju bez ikakve obuke za liposukciju, i to je potpuno legalno", objašnjava Adam Rubinstajn, plastični hirurg sa sertifikatom u Majamiju, a prenosi Voks.

Medicina se u velikoj meri oslanja na rad policije što zakonodavcima dodatno otežava rešavanje problema, Artur Peri, plastični hirurg koji ne želi da obavlja BBL operaciju kaže: “Pa da, danas bi me mogli nazvati kardiohirurgom, mogao bi da postavim operacionu salu i da uradim operaciju na srcu u svojoj ordinaciji, a vi možete da me tužite za zloupotrebu, ali to će biti samo obična građanska kazna, a ne krivična.”

Stopa smrtnosti oda BBL-a

Jedna od mnogih koja je kao i Kajla prošla kroz process brazilskog podizanja zadnjice je i Heli Larson, potkasterka iz Džordžije. Ona je 2019. Bila u Majamiju na operaciji i kao ni Kajla isprva nije imala osećaj da nešto nije kako treba.

Četiri sata nakon što je trebalo da bude pod anestezijom, kaže da je doktor ušao i požalio se na nedostatak profesionalizma od strane anesteziologa, tada je uhvatila panika ali je ubedila sebe da će sve biti kako treba, međutim nije imala nikakvu predstavu o tome koliko je ovaj poduhvat opasan.

Smrti tokom BBL procedure su se uglavnom događale zbog neodgovarajuće tehnike. Problem sa ubacivanjem masti u zadnjicu je u tome što vaša zadnjica sadrži veoma veliki broj krvnih sudova koji, ako se slučajno ubrizga masnoća, mogu dovesti do toga da ta mast dođe do vaših pluća i uzrokuje smrtonosnu plućnu emboliju.

kim kardašijan
Foto: Instagram prinscreen/kimkardashian

To je deo razloga zašto većina hirurga ima ograničenje u količini masti koju će ubaciti, dok na popularnim destinacijama BBL -a poput Turske, lekari su spremni da unesu mnogo više masti.

Na jednoj klinici za plastičnu hirurgiju, osam žena je umrlo tokom šest godina, od kojih je sedam žena Afroameričkog porekla kao I Latinoameričkog, koje su pripadnici radničke klase, a koje su navodno bile mete reklamnih kampanja klinike.

2018. godine pacijent je umro tri dana nakon što je dobio BBL tretman, a utvrđeno je da je uzrok smrti komplikacija postupka liposukcije i prenosa masti.

Nega nakon BBL zahvata

Jedan od aspekta koji mnoge klinike ne objašnjavaju uvek u potpunosti je šta se dešava nakon što dobijete novu zadnjicu. Mnogi ne govore unapred o činjenici da postoje ograničenja u tome koliko hirurzi masti mogu da uklone i implantiraju, pa samim tim i šta jedna BBL procedura može da postigne. Da bi mnoge žene postigle željeni izgled, moraju da se vrate na dva ili tri zahvata.

Smernice za negu pacijenta različite su kod svakog, te zavise od tipa tela. Svi moraju da nose odeću koja je nalik na korset koji održava oblik tela i to mora da traje najmanje tri meseca dok se masnoće koje su ubrizgane u određeni deo tela ne povežu sa već postojućim. Spavanje mora da se vrši licem nadole najmanje šest nedelja, a za sedenje je potreban poseban jastuk.  Da bi poboljšali cirkulaciju, pacijenti moraju da zakazuju redovne postoperativne masaže, koje su često bolne.

Neke od posledica nakon BBL operacije

Vlogerka Latiša Den je process oporavka snimila i nazvala ga najgorim iskustvom u svom životu, dok je Hejli istakla kako joj je prva nedelja bila apsolutni pakao, gde joj je samo hodanje oko stočića u sobi delovalo kao da pretrčava milje.

Međutim, efekti mogu biti i dugoročni, tako da devojke navode da osećaju utrnulost stomaka, problem sa cirkulacijom, kao i bolove u leđima i problem sa spavanjem.

O mnogim od ovih problema neće biti ni govora u internet reklamama u kojima lekari ovaj tretman reklamiraju kao slobodu od teretane i ističu svoju snaga za stvaranje figure poput peščanog sata.

Hejli je opisala kako se njena telesna dismorfija pogoršala nakon operacije, te je oko godinu dana jedva mogla da se pogleda u ogledalo. "Rekla bih svima koji žele da prođu kroz proceduru da nećete samo na magičan način da postanu potpuno nova osoba. Da sam videla devojku na TikToku ili Jutjubu kako priča o stvarnosti iza toga, ne znam ni da li bih kroz sve to prolazila.”

Dok su Kajla i Hejli na kraju bile zadovoljne svojim rezultatima, obe su istakle da bi volele da su detaljnije istražile pre nego što bi otišle pod nož. "Kad bih ponovo radila bilo šta drugo, to bi verovatno bilo u Kaliforniji“, kaže Kajla I ističe da većinu mesta u Majamiju nije briga ni za šta nakon operacije nakon što uzmu novac.

POBEGLA JE NA SELO I SADA ČUVA OVCE! Na vrhuncu karijere srpska glumica se POVUKLA sa scene, ali nije JEDINA! Ove poznate dame ste voleli da gledate na malim ekranima, a sada rade nešto POTPUNO DRUGAČIJE!

POBEGLA JE NA SELO I SADA ČUVA OVCE! Na vrhuncu karijere srpska glumica se POVUKLA sa scene, ali nije JEDINA! Ove poznate dame ste voleli da gledate na malim ekranima, a sada rade nešto POTPUNO DRUGAČIJE!

 Sukobi mišljenja među lekarima

Kada su u pitanju internet reklame, nisu svi lekari usaglašeni sa tim da je poželjno praviti takve kampanje, tako doktor Peri ističe: “Kao lekari, ne bi trebalo da budemo prodavci“.

Lekari koji se bave ovim procedurama isključivo imaju za cilj da zarade što veći novac na štetu svojih pacijenata, ali to ne znači da je to što rade ispravno, ističe doktor Peri.

Najbolji i jedini način da se pacijent informiše o tome gde će dobiti bilo koju vrstu kozmetičke operacije je da sam istraži kolko god je to moguće, a resursi poput certificatematters.org i Američkog odbora za plastičnu hirurgiju omogućavaju ljudima da traže sertifikate lekara u određenim oblastima.

Rubistajn takođe upozorava da bilo kakva operacija koja zvuči previse dobro da bi bila istinita treba da se izbegene, jer ni tri ni pet hiljada dolara ne može da bude dovoljno da pokrije troškove vođenja operacione sale.

Etičke smernice navode da bi lekari trebalo da koriste rigorozne procese procene koji uklanjaju ljude koji nisu optimalni pacijenti za BBL, osobe sa ozbiljnom nedostatkom ili prekomernom težinom, osobe sa istorijom poremećaja u ishrani ili telesnom dismorfijom, osobe koje možda nisu razmislili o ogromnoj odluci koju će doneti.

Kim Kardašijan
Foto: Instagram printscreen/kimkardashian

Tela koja su "u trendu"

To što određena tela mogu biti "u trendu",je ružan koncept sa ružnijom istorijom.

Međutim, BBL, ima još složeniju i ružniju pozadinu.

Lanac kulturnog prisvajanja koji je doveo do ove tačke je zbunjujuć. Ideja o idealizovanoj brazilskoj pozadini, koju neke bogate bele Brazilke preziru zbog svojih stereotipnih asocijacija, postala je željeni oblik među nekim belim ženama u SAD -u i Evropi, koje zauzvrat oponašaju oblik tela veštački konstruisan i popularizovan od strane žene koja je često optužena da je prisvojila crnu estetiku, zbog koje se neke crnkinje sa da osećaju primoranim da kopiraju, jer se veruje da nemaju idealizovan oblik tela koji bi trebalo prirodno da imaju.

"Ukrali ste verziju onoga što bi telo crnkinje trebalo da bude, prepakovali ga, prodali masama, a ako sam crnkinja i ne izgledam tako to odmah predstavlja problem", rezimirala je profesorka engleskog jezika na Državnom univerzitetu u Floridi Ališa Gejns.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd