KARDIOLOZI tvrde da su ovo TRI NAJGORE VRSTE MESA: Izbegavajte ih u širokom luku...
Aditivi i konzervansi koji se nalaze u ovim proizvodima mogu negativno uticati na zdravlje.
Ishrana igra ključnu ulogu u ukupnom zdravlju, posebno zdravlju srca. Iako postoji mnogo ukusnih i zdravih namirnica koje mogu podržati kardiovaskularni sistem, neke od vaših omiljenih namirnica mogu imati potpuno suprotan efekat.
Prerađeno meso, sa visokim sadržajem natrijuma i zasićenih masti, jedan je od glavnih faktora u ishrani koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Suhomesnati proizvodi
- Uz crveno meso, suhomesnati proizvodi su među najgorim izborima za zdravlje srca. Prerađeno suvo meso je na vrhu liste namirnica koje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar - upozorava kardiolog dr. Rid Bargout za SheFinds.
Aditivi i konzervansi koji se nalaze u ovim proizvodima mogu negativno uticati na zdravlje, a bolja alternativa je nemasno meso poput ćuretine i piletine. Viršle Viršle su popularan letnji specijalitet, ali su, nažalost, veoma loš izbor za zdravlje srca.
- Viršle su bogate zasićenim mastima i natrijumom, a sve to doprinosi razvoju srčanih bolesti. Zasićene masti povećavaju rizik od nagomilavanja plaka u arterijama, što može dovesti do sužavanja krvnih sudova i ograničenog protoka krvi - kaže kardiolog dr. Majkl Ros Mekdonald.
Pored toga, natrijum može da izazove zadržavanje tečnosti, što dodatno opterećuje srce i podiže krvni pritisak, povećavajući rizik od kardiovaskularnih problema. Slanina Iako je mnogima omiljeni doručak, slanina je jedna od najgorih namirnica za zdravlje srca. Dr. Mekdonald upozorava da je, kao i viršle, puna zasićenih masti i natrijuma. Kardiolog dr. Leonard Ganc dodaje:
- Crveno meso sadrži zasićene masti, koje mogu negativno da utiču na profil lipida. Pored toga, prerađeno meso poput slanine i kobasica sadrži nitrate koji mogu povećati upalu i natrijum koji podiže krvni pritisak.
Ako želimo da zaštitimo svoje srce, najbolja opcija je da smanjimo unos prerađenog mesa i zamenimo ga zdravijim izvorima proteina, kao što su riblji, pileći i biljni proteini.