Buđava hrana: Bljak ili njam?
U Velikoj Britaniji se godišnje baci čak sedam miliona tona hrane i pića. Da biste shvatili koliko je to hrane, zamislite čitav jedan stadion prepun hrane.
Koliko ove hrane (čiji je rok zvanično istekao) u stvari još može da se jede? Novinar Majkl Mosli odlučio je da sprovede eksperiment, ali bezbedno.
Udružen sa doktorom Patrikom Hikom rešio je da napravi obrok od hrane kojoj je rok istekao.
- Shvatio sam da će biti zanimljiv obrok kada mi je Hik dao da obučem odelo protiv kontaminacije - piše Mosli za BBC.
U obzir je dolazila hrana sa oznakama „najbolje pre“ i „prodaje se do“, ali ne i hrana sa tačnim datumom roka trajanja. Prvo su ispitali sir čedar, isekli su ubuđale delove, posebno pazeći na to da buđ ne ostane na nožu kada se seče zdrav deo i zaključili su da je deo bez buđi sasvim bezbedan za jelo.
Čedar i parmezan su suvi sirevi, a da bi se buđ širila treba joj vlaga, zbog čega ne uspeva da prodre dublje. Neki sirevi su namerno „inficirani“ plemenitom buđi, koja im daje ukus.
Nije svaka buđ penicilin. Sirevi koji su ubuđali mogu biti zaraženi štetnim bakterijama kao što su listerija ili salmonela.
Hleb pokriven plavo-belim buđavim delovima bezbedan je za jelo ukoliko se odstrane ovi delovi. Nakon pečenja još je bezbedniji, a problematično je samo kada se pojave crne fleke na njemu.
Matoro povrće iz zamrzivača mekano i ljigavo na dodir je zapravo pokriveno mnoštvom bakterija i nije bezbedno za jelo, jer je nakon prvih nekoliko časova moguće dobiti grčeve i dijareju, piše B92.
Pročitajte još: Nema više buđavog hleba
Voće najčešće traje duže od povrća zbog kiseline koja ne dopušta bakterijama da se razmnože. Buđ koju otkrijete na džemu je bezbedna i ako je odstranite, džem se može jesti.
Treba biti oprezan kada su jabuke u pitanju. Iako deluje kao da mogu da stoje veoma dugo, činjenica je da ako postoji rupica u kori - buđ ih može uništiti. Dešavala su se trovanja sokom od jabuke koji sadrži toksin zvani patulin.
Buđavi orasi su posebno rizični zato što se u njima razmnožava gljivica zvana Aspergillus flavus, koja sadrži aflatoksine.