clear sky
16°C
23.05.2024.
Beograd
eur
117.1121
usd
108.1667
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NESTAŠICA: Prosečnom potrošaču ostaće kisela čokolada?

16.11.2014. 13:05
čokolada i kakao
čokolada i kakao / Izvor: Profimedia

Čokolada je sve skuplja na tržištu, a svetu ove decenije prete nestašice zbog više faktora - rastuće potražnje (pre svega u Kini), klimatskih promena i ebole.

Kako piše Kvarc, "svet jede svu svoju čokoladu, a spas može naći samo nauka". Razvijaju se nove sorte, što donosi više ploda, ali i nove, ne nužno bolje, ukuse.

Kakao zahteva mnogo posla, a prinosi često znaju da budu prilično mali u odnosu na površinu zasada. Zato farmeri i naučnici rade na "super kakao drveću", koje je otpornije i plodnije od uobičajenih.

Male farme sa Haitija se bore sa mnogo jačom konkurencijom iz Južne Amerike i sa zapada AFrike posebno sortom koja daje 20 puta više prinosa od konkurentskog, ali i mnogo slađi ukus, čak i bez fermentacije.

U Ekvadoru se koristi soj CCN51, razvijen pre 50 godina, koji daje četiri puta više ploda od uobičajenih vrsti. Ipak, i to ima svoju cenu - stručnjaci kažu da je ukus gorak i kiselkast.

Čokolada
Čokolada / Izvor: Profimedia

Situacija je takva da se ništa ne baca, pa analitičari navode da bi čokolada budućnosti, dostupna prosečnom potrošaču mogla da bude drugačijeg (možda i lošijeg) ukusa.

Ukus bi mogao da ostane isti ili čak poboljšan, ali u ponudi skupljih čokolada, prenosi b92.

Nagrade su dobili proizvodi u kojima se koristi plod pod šifriranim nazivima R-1, R-4 i R-6. Takvo drvo iz Centralne Amerike daje sedam puta više kakaa od uobičajenog, a i dalje ga koriste vrhunske marke.

Bez obzira na inovacije, Blumberg procenjuje da će do 2020. godine razlika između ponude i potražnje rasti i da će svetu nedostajati milion tona godišnje.

Pročitajte:

NO TEA, COFFEE, PLEASE!: Britanci menjaju navike - kome to godi?