clear sky
22°C
28.05.2024.
Beograd
eur
117.1153
usd
107.6427
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OPREZNO: Kakve sve trikove imaju trgovci da podvale bajatu hranu

11.01.2015. 15:19
prodaja mesa
prodaja mesa / Izvor: Profimedia

Trgovci najčešće smišljaju lažne trikove kako bi nam podvalili hranu kojoj je istekao rok trajanja. Širom Evrope roba koja je pred istekom trajanja, prodaje se na posebnim gondolama po nižoj ceni čak i do 70 odsto, što u Srbiji nije slučaj. Ono što je najčešće je da kupci budu prevareni, a prodavci uspešno sprovedu svoj plan u delo.

Limuntus i kamilica za svež izgled mesa

Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački prodzužavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja.

Svetlo i začini kriju bajato meso

U pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice. Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete, a najlakši način da se nekome “uvali“ bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.

Voda i led za povrće

tezga sa voćem
tezga sa voćem / Izvor: Profimedia

Povrće, najviše zelenu salatu, kupus i kelj trgovci prskaju vodom u kojoj se nalazi malo deterdženta za sudove kako bi bili sjajniji i izgledali svežije. Voće i povrće trgovci često drže na ledu kako bi što duže delovalo sveže, a dešava se i da ga premazuju tankim slojem ulja, kako bi delovalo sjajno i tek ubrano, prenosi 24 časa.

Sa bajatim - u rinfuzu

Vlasnici manjih prodavnica robu kojoj je istekao rok trajanja raspakuju i prodaju je na merenje. To rade sa bombonama, pudinzima, keksom...

Rok trajanja - nepoznat

Trgovci često prekucavaju rok trajanja, ili ga prelepljuju papirom na kojem piše znatno duži nego što ustvari jeste. Ukoliko je moguće, rok trajanja razmažu, pa se umesto dana i meseca vidi samo zarmazana crna mrlja. Ukoliko je rok odštampan na plastičnoj ambalaži, trgovci ga često samo izgrebu.

Pogledajte i: