Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Кад бисте знали који је ГЛАВНИ састојак чоколаде, никада је не бисте дали свом детету!

19.02.2016. 15:04
Пише:
Н. Аралица
zdravo zdravlje
здраво здравље / Извор: Србија Данас

Најлакше је рећи детету да не сме да једе слатко, али како га научити да не жели да једе нездраво и да каже: "Мама ове бомбоне имају вештачке боје па их нисам појео!"

Нутриционисти упозоравају да све нездравије навике наше деце утичу на њихов развој негативно, а појава гојазности је само једна од последица. Ипак, како научити дете да не воли чоколаду?

zdravo zdravlje
здраво здравље / Извор: Србија Данас

- Мислим да није у питању учити децу да не воле слаткише него их учити да бирају боље, здравије опције. Наравно, шећер је нездрав и негативно утиче на понашање и физиолошке процесе у организму али мислим да није реално очекивати од деце да се потпуно одрекну слаткиша - објаснила је Александра Чича Морган, нутрициониста.

Како онда пронаћи решење, а Морган га види у обраћању више пажње на саме састојке производа које конзумирамо:

-Веома је битно читати листу састојака и избегавати вештачке боје и заслађиваче, хидрогенизована уља и масти и оне састојаке које кад прочитате не знате шта значе. Избегавајте слаткише пре оброка не само зато што могу да покваре апетит, него зато што тада директо утичу на ниво шечера у крви. Када шећер у крви нагло порасте, луче се вече количине инсулина да би се успоставила равнотежа услед чега следи пад шецера и ствара се нездраво варирање. После оброка, посебно богатог биљним влакинма, беланчевинама и здравим уљима (масним киселинама), организам може лакше да поднесе напад шећера.

ИМАЛА САМ 10 ГОДИНА И ИНСУЛИН У РУЦИ: Ова Београђанка прича какав је живот са дијабетесом

Нутрициониста предлаже боље опције за “заслађивање” и саветује дапосле здравог оброка, а не пред спавање, након што прочитате (обавезно) листу састојака, и уместо потпуне забране, ограничите слаткише на једном дневно и бирајте домаће и здравије варијанте.

Неколико идеја да се слаткиши замене здравијим варијантама а да се сви засладе и почасте:

  • Цела банана са путером од кикирикија или бадема и по потреби мало квалитетног меда.
  • Колач од јабука и овса
  • Компот од јабука или крушака са циметом
  • ¨Пудинг¨ од овса, цимета са медом
  • Суво воће са бадемима или орсима, сунцокретом
  • Гранола бар

Зашто је чоколада толико нездрава?

- Какао као главни састојак у чоколади и осталим чоколадним производима садржи кофеин па само замислите какав утицај на дечији опрганизам имају кофеин и шечер, посебно пред спавање. Чак и једноставна идеја као што је хлеб, маст и алева паприка опет имају бољу и лошију варијанту. Избегавајте бели хлеб и хидрогенизован маслац  али интегрални хлеб и путер или чак маст су боља опција. Што је састојак ближи свом природном облику и без прераде то је боље и здравије. Чоколада утиче на шећер у крви и лучење инсулина што након дугог периода варирања може довести до дијабетеса, док интегрални хлеб богат биљним влакнима и путер богат природним засићеним масним киселинама, не утиче нагло на шећер у крви и ствара осећај ситости и равнотеже у нивоу енергије - наводи Александра Морган.

zdravo zdravlje
здраво здравље / Извор: Србија Данас

Знате да сте успели онда када дете дође кући са џеповима пуним бомбона

Ипак, како утицати на понашање детета у социјалним срединама, као што је школа, када је изложено негативним навикама својих вршњака? Нутриционисти имају одговор и на овај проблем:

-Мислим да су битнији образовање и пример од стране родитеља и одгој деце да знају зашто су неке ствари добре или лоше за њих. Слично питање можемо поставити за било који порок којим су младе генерације изложене. Отворени разговори и подршка од стране родитеља су много продуктивнији од било које забране. Битно је дати деци прилику да заиста осете како на њих одређена храна или слаткиши утичу. Ако се немирни, не могу да спавају или да се концентришу, причајте са њима о томе како су јели тога дана.  Причајте са њима о вештачким бојама и заслађивачима и како негативно утичу на њихов мозак, расположење и понашање. Бићете веома изненађени кад вам се дете врати из школе са џепом пуним бомбона и каже: Мама ове бомбоне имају вештачке боје па их нисам појео. И онда се заједно почастите домаћим колачем од јабука и овса - каже Морган.

ДЕРМАТОЛОГ О СОЛАРИЈУМУ: Девојчица ми је рекла "па шта и да се разболим, макар ћу бити лепа"!

Да ли је забрана слаткиша контра-ефективна?

-То заиста зависи од детета али верујем да нешто што се брани, више и привлачи. Сви бисмо ми да заштитимо децу од негативних утицаја околине али то је немогуће. Мислим да је много здравије образовати своју децу и учити их да доносе добре одлуке, да воле себе и бирају оно што им доноси добро. То их припрема да даље у животу верују себи и својој способности да да ураде праву ствар а не да очекују од нас да одлучујемо за њих или још горе да доносе одлуке упркос нама - закључује нутрициониста Александра Морган.

ЗДРАВО, ЗДРАВЉЕ! Покрени се, продужи живот

Са жељом да се нездраве навике искорене, портал SrbijaDanas.com покренуо је кампању''ЗДРАВО, ЗДРАВЉЕ! Покрени се, продужи живот'', која ће трајати шест месеци и кроз различите садржаје у вези са здравим навикама, спортом и исхраном имати један циљ – да у Србији расту здрава деца.

Кроз истраживања и теме које се из различитих углова баве здрављем представљаћемо начине да дете остане здраво, како да се правилно храни и начине да се физички активира и заволи спорт.

Наша мисија ће бити да променимо поразну статистику и спречимо развијање темеља за настанак тешких болести које лоша исхрана и физичка неактивност узрокују, али и да укажемо на повољан утицај добрих навика на ментално здравље.

Zdravo zdravlje
Здраво здравље / Извор: Србија Данас