Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Смањите ризик од шлога

19.07.2014. 10:07
pastrmska u sosu
пастрмска у сосу / Извор: Профимедиа

Протеини смањују крвни притисак и ризик од шлога.

Људи који константно конзумирају протеине имају 20% мањи ризик од шлога у односу на оне које конзумирају мање.

Разлог за ово је тај што протеини помажу да се смањи крвни притисак који имај јако важну улогу код смањивања ризика од шлога. Али иако желите да уносите доста протеина у ваше тело, такође не желите да претерате. Истраживања показују да умерени унос протеина најбољи за смањивање ризика, преноси портал prevention.com.

Тип протеина које уносите је такође важан. Користи су приметније са животињским протеинима него са биљним, а од свих животињских протеина нарочито су се издвојили они из рибе.

Риба садржи омега – 3 масне киселине и друге хранљиве материје које смањују крвни притисак и побољшавају ендотелијалну функцију. Црвено месо, са друге стране, је извор засићених масних киселина и холестерол, који имају негативни утицај на кардиоваскуларно здравље.

Друге хранљиве материје које такође смањују крвни притисак и тако смањују ваш ризик од шлога су калијум, магнезијум и млечна влакна и сва се налазу у изобиљу у биљкама.