Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Веслачки савез Србије одговорио на оптужбе да најбољи неће ићи на квалификације за ОИ

14.05.2024. 19:33
Пише:
Србија Данас
Miloš Vasić, Martin Mačković
Милош Васић, Мартин Мачковић / Извор: МН Press

Најбољи српски веслачи неће имати право наступа у квалификацијама за Олимпијске игре 2024, саопштио је данас ВК Партизан.

- По свим спортским критеријумима и показаном високом квалитету, дубл скул Мачковић/Пименов имао би шансу за највиши пласман и на самим ОИ. VSS је, међутим, остао при својој одлуци и поред очигледне и свима познате огромне разлике у квалитету поменутих екипа - наводи се између осталог у саоптењу Партизана (цео текст прочитајте овде).

Због свега тога се огласио и Веслачки савез Србије.

Њихов одговор пуштамо у целости.

- Поводом неоснованих изјава и оптужби без чињеница упућених Веслачком савезу Србије од стране појединаца из Веслачког клуба "Партизан", којима се омаловажава руководство савеза и ниподаштава рад ангажованих врхунских спортских стручњака са вишегодишњом успешном тренерском каријером, Веслачки савез Србије је издао сопштење за јавност у којем се наводи да такве изјаве немају никакву спортску тежину, а да су оптужбе стручно неутемељене.

Једини циљ таквих "испада" појединаца из Веслачког клуба "Партизан" јесте да се деградира кровни савез српског веслачког спорта, као и да се потцене успешни резултати рада руководства и спортских стручњака ангажованих у савезу - истиче се у саопштењу Веслачког савеза Србије.

У саопштењу за јавност Веслачког савеза Србије се даље објашњава да су најновије оптужбе изречене и изнете на друштвеним мрежама од стране тренера Веслачког клуба "Партизан", Николе Стојића, потпуно неосноване и да имају за циљ замену теза које се тичу одлуке надлежних спортских стручњака у Веслачком савезу Србије у вези са учешћем посада на "Финалној олимпијској квалификационој регати (FOPQR)" која ће бити одржана од 19. до 21. маја у Луцерну и на "2. Светском купу у веслању (WRCII)" који ће се одржати од 24. до 26. маја такође у Луцерну, односно одлуке да се не пријави посада "дубл скула" коју би чинили веслачи Мартин Мачковић и Николај Пименов.

Подсетимо, Мартин Мачковић је заједно са Милошем Васићем био у саставу посаде "двојац" коју је тренирао Никола Стојић и која је на изборној трци почетком априла у Загребу изгубила од ривала односно посаде "двојца" коју чине Душан Славнић и Виктор Пивач, а коју тренира Милош Томић. Та изборна трка је одржана по свим условима које је од Веслачког савеза Србије затражио Олимпијски комитет Србије, а победом у тој трци, веслачи Душан Славнић и Виктор Пивач су стекли право да у дисциплини "двојац" учествују на "Финалној олимпијској квалификационој регати (FOPQR)" од 19. до 21. маја у Луцерну где ће се борити за освајање норме за учешће на Олимпијским играма.

Координатор и селектор веслачке репрезентације Србије, Александар Ивковић је потом позвао Мартина Мачковића да настави да тренира са репрезентацијом и понудио му је место у посади "дубл скул" са једним од најбољих "скифиста" у Србији, Александром Беђиком, сматрајући да таква посада има могућности да, поред већ поменутог "двојца" (Славнић/Пивач) освоји норму у Луцерну за учешће на Олимпијским играма. Мартин Мачковић је одбио позив координатора и селектора репрезентације и није се одазвао позиву да дође на заједнички тренинг веслачке репрезентације Србије.

У међувремену је веслач Николај Пименов, члан репрезентације Србије, одличним наступом на Европској олимпијској квалификационој регати, која ја одржана крајем априла у Сегедину у Мађарској, освојио норму за учешће на Олимпијским играма у Паризу у дисциплини "скиф". Тиме је Николај Пименов постао 83. члан олимпијског тима Србије, а други члан Веслачког савеза Србије на играма у Паризу. Претходно је Јована Арсић изборила пласман за учешће на Олимпијским играма на Светском првенству у веслању које је прошле године одржано у Београду, такође у дисциплини "скиф".

Након тога, тренер Никола Стојић и веслач Мартин Мачковић затражили су од Веслачког савеза Србије да се за "Финалну олимпијску квалификациону регату (FOPQR)" у Луцерну пријави посада "дубл скула" у саставу Николај Пименов и Мартин Мачковић, иако су обојица свесни да је Пименов већ освојио квоту за учешће на Олимпијским играма у дисциплини "скиф" и да мора да се фокусира на припреме у тој дисциплини. У случају да се формира посада "дубл скула" у саставу Николај Пименов и Мартин Мачковић, уколико би та посада освојила норму за учешће на Олимпијским играма у тој дисциплини, Николај Пименов би морао да весла у обе дисциплине на ОИ (што се практично не ради) и тада би био у лошијој позицији због опоравка у односу на остале спортисте који веслају по једну дисциплину или би одустао од једне дисциплине чиме би Србија била ускраћена за једну освојену норму, тачније имала би екипу мање на Олимпијским играма у Паризу у односу на број освојених норми. Због свега тога Веслачки савез Србије није пристао на предлог тренера Николе Стојића.

Међутим, тренер Никола Стојић је потом упутио нови захтев Веслачком савезу Србије, не одустајући од посаде "дубл скул" у саставу Пименов / Мачковић. Од Веслачког савеза Србије је затражио да се за учешће на 2. Светском купу у веслању, који се одржава такође у Луцерну неколико дана после финалне олимпијске квалификационе регате, пријави иста посада (Пименов / Мачковић). Веслачки савез Србије није прихватио ни тај захтев тренера Николе Стојића уз образложење да се 2. Светски куп у веслању одржава свега два месеца пред Олимпијске игре у Паризу и да Николај Пименов мора да се концентрише на припреме за наступ на Олимпијским играма у дисциплини "скиф", у којој је и освојио норму за учешће на Олимпијским играма.

- Нисам био сагласан са предлогом тренера Николе Стојића и жељом Мартина Мачковића да се за учешће на "Финалној олимпијској квалификационој регати (FOPQR)", а потом и на "2. Светском купу у веслању (WRCII)" у Луцерну пријави посада "дубл скула" коју би чинили Николај Пименов и Мартин Мачковић. Николај Пименов је тренутно један од најбољих скифиста који весла за нашу земљу и на Европској олимпијској квалификационој регати која је одржана у Сегедину је био бољи од свих фаворита на тој регати. Тиме је оправдано стекао право да се такмичи на Олимпијским играма у Паризу у дисциплини "скиф". Уколико бисмо сада Николаја Пименова пријавили за учешће на неком од наступајућих такмичења у другој дисциплини, нпр. у "дубл скулу" са Мартином Мачковићем, пореметили бисмо му припремни период и то свега 10 седмица пред наступ на Олимпијским играма. Тако бисмо Пименову скренули концентрацију на друге ствари и не би био фокусиран на свој успех у скифу, дисциплини у којој је већ показао да има велике могућности да оствари одличан резултат на Олимпијским играма у Паризу, чак и да освоји медаљу за Србију - истакао је координатор и селекетор веслачке репрезентације Србије, Александар Ивковић.

Ивковић, даље објашњава да, уколико би се сада Николају Пименову подигла форма због фокуса на "дубл скул" и учеша на регатама у Луцерну, би било тешко у кратком року његову форму поново подићи на висок ниво какав захтевају Олимпијске игре.

- Уколико два пута у кратком временском периоду подижете форму веслачу на највиши ниво, постоји оправдана бојазан да би веслач могао да попусти у форми. Искрено верујем да нико од нас не би волео да се то деси Николају Пименову на Олимпијским играма. То је једини разлог због чега нисам сагласан да се Пименов такмичи у другим дисциплинама у Луцерну, већ га треба пустити да се фокусира искључиво на "скиф" и на учешће на Олимпијским играма, односно посветити се томе да му се форма подигне на највиши ниво за учешће на Олимпијским играма како би остварио најбољи резултат на њима. Што се тиче Мартина Мачковића, лично сам му као координатор и селектор 12. априла ове године, одмах након изборне трке одржане у Загребу на којој у дисциплини "двојац" није успео у чамцу са Милошем Васићем да се пласирају за даље квалификације, упутио позив да ми се јави ради договора око његовог даљег учешћа у програму веслачке репрезентације Србије. Мачковић је тај позив одбио. И поред тога, Мачковићу су врата Веслачког савеза Србије и даље отворена. За све врхунске спортисте има места у репрезентацији, па и за Мартина Мачковића уколико то буде желео. У конкретном случају, када је у питању такмичење у Луцерну, Мачковић мора да зна да може да буде део екипе са веслачем који је у овом тренутку слободан за наступ на олимпијској квалификационој регати, односно да наступи у посади у саставу за који смо сигурни да на наредном олимпијском квалификационом такмичењу може да освоји норму за учешће на Олимпијским играма у Паризу коју ће Србија, уколико норма буде освојена, моћи и да искористи", казао је координатор и селектор, Александар Ивковић.

Имајућу све то у виду, Веслачки савез Србије је за предстојећу "Финалну олимпијску квалификациону регату (FOPQR)" која ће бити одржана од 19. до 21. маја у Луцерну у Швајцарској, поред посаде "двојац" коју чине Душан Славнић и Виктор Пивач, а која је право учешћа на FOPQR остварила победом у изборној трци у Загребу, пријавио и посаду "дубл скула" али у саставу Александар Беђик који је један од најбољих скифиста међу сениорима А Веслачког савеза Србије и Матија Рајковић који је прошле године у дисциплини "двојац" заједно са Душаном Белићем освојио бронзану медаљу на Светском првенству за млађе сениоре одржаном у Бугарској. Истовремено, Веслачки савез Србије је ипак оставио могућност Мартину Мачковићу да још једном размисли о позиву који му је упутио координатор и селектор VSS-a и прихвати да наступи у Луцерну у саставу репрезентативне посаде "дубл скул", односно да у чамцу евентуално замени млађег сениора Рајковића.

- Веслачки савез Србије је већ сада остварио изванредан учинак када је у питању одлазак на Олимпијске игре у Париз, имајући у виду да у овом тренутку имамо две норме. Мишљења сам да постоји шанса да се и посада "двојца" коју чине Душан Славнић и Виктор Пивач пласира за учешће на Олимпијским играма. Такође мислим и да би посада "дубл скул" коју би чинили Александар Беђик и Мартин Мачковић, уколико би Мачковић прихватио позив координатора и селектора, имала велике шансе да оствари норму за учешће на Олимпијским играма", рекао је Душан Ковачевић, председник Извршног одбора Веслачког савеза Србије и још једном позвао Мачковића да прихвати позив координатора и селектора веслачке репрезентације Србије.

Душан Ковачевић је објаснио да постоји могућност да се 50% посаде "дубл скула" која је пријављена за предстојећу "Финалну олимпијску квалификациону регату (FOPQR)" промени, односно да Мартин Мачковић може и даље да буде део те посаде уколико он то стварно и буде желео.

Генерални секретар Веслачког савеза Србије, Владимир Антић, је објаснио да једни те исти појединци из Веслачког клуба "Партизан" који не желе да прихвате руководство савеза, а међу нијма је, како наводи Антић, и тренер тог клуба, Никола Стојић, користе овакве и сличне ситуације за замену теза и демагогију, покушавајући тиме да "окрену истину" и прикажу ствари онакве какве оне реално нису.

- Увек су им исте приче без основа и чињеница. У тим причама говоре како савез не подржава њихов рад, не слуша спортисте, не пружа помоћ и подршку. Приче тих појединаца служе да би се дезавуисала истина и спиновала јавност у жељи да се неоснованим оптужбама дестабилизује рад Веслачког савеза Србије и створи хаос у српском веслачком спорту. Годинама уназад изјаве тих појединаца увек имају истоветан и некоректан садржај и исти непоштен и срамотни циљ - поделу у Веслачком савезу Србије. Ти појединци показују непоштовање према институцији савеза, а лажи које износе наносе велику штету целокупном спорту Србије, а посебно угледу који у свету спорта има Веслачки савез Србије. Због тога ћемо се свим легалним и легитимним средствима борити против тога. Јавност позивамо да не наседа на такве нељудске и лоше поступке усамљених појединаца у српском веслачком спорту - истакао је Владимир Антић, генерални секретар Веслачког савеза Србије.