Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Да ли нам прети нова СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА?! У наредних сат времена ОБИЛНА КИША у овим деловима земље

21.05.2024. 13:43
Пише:
Србија Данас/Телеграф
kiša
киша / Извор: Shutterstock

РХМЗ је пре пар минута издао хитно упозорење.

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) је малопре издао хтино упозорење, издатом у 13.05 сати:

У наредном сату облачност с јаким пљуском, грмљавином и градом из Златиборског округа преко подручја Ариља и Пожеге премештаће се ка северу Моравичког округа, наводи се у хитном упозорењу.

У 12.00 сати издато је још једно упозорење:

Пљускови и грмљавине који се на подручју Србије очекују данас после подне, увече, али и сутра локално ће бити праћени градом, олујним ветром, али и већом количином падавина за кратко време (од 20 до 40 mm, локално и више). У четвртак (23.05.) се прогнозира да област са највећим ризиком од обилних пљускова буде источна Србија, док ће у осталим крајевима интензитет и честина грмљавинских развоја слабити.

РХМЗ је издао и најаву:

У наредна 2 часа киша и локални пљускови са грмљавином очекују се на подручју Бачке, Срема, на југу Баната, као и у западној и југозападној Србији. Данас ће у кошавском подручју дувати умерен и јак југоисточни ветар, на југу Баната са ударима олујне јачине. Удари кошаве крајем дана и током ноћи у слабљењу, наводи се.

Да ли Србији прети нова суперћелијска олуја?

Налазимо се у делу године када су грмљавински процеси и олује врло активне над нашим подручјем. Србија је током прошлогодишњег лета у више наврата била на удару снажних грмљавинских олуја, а неке од њих су прерасле и у суперћелијске. Разорне олује направиле су огромне материјалне штете. У Србији су највише страдали северни предели земље, пре свега Војводина и то део према граници са Хрватском, јер је већина суперћелијских олуја до тих предела дошла са територије Хрватске и Словеније.

Сезона грмљавинских нестабилности на подручју Србије је у топлом делу године, односно од априла до октобра. Највећа честина је крајем пролећа и почетком лета, односно током маја и јуна, али су и јул и август такође идеални за настанак, али уз мању честину у том делу лета и године.

Суперћелијске олује потпуно су природна појава, које су се редовно догађале и у прошлости, а сам њихов настанак и да ли ће их бити чешће или не у току једне године зависи од много фактора у атмосфери.

Суперћелијске олује су једне од најопаснијих од свих типова олуја и могу да створе разарајуће ветрове, велики град, као и торнадо.

Најчешће су у централним деловим САД током пролећа, када су присутна умерена или јака атмосферска поља ветра, вертикалне промене у правцу или брзини ветра и нестабилност. Степен и вертикална дистрибуција влажности, нестабилности и ветрови имају значајан утицај на тип олује, укључујући и суперћелијске.

Суперћелијске олује дефинише мезоциклон или подручје ротирајућих, јаких узлазних ветрова унутар грмљавинске ћелије, који утичу на настанак, одржавање и јачину олује.

Промене у правцу ветра у нижим и вишим слојевима ове структуре су јако велике и раздвајају струју која се креће навише и струје које се крећу наниже. То омогућава суперћелији да стално развија снажну и издржљиву струју усмерену навише.

Овај тип олуја може трајати неколико сати, бити веома интензиван и прелазити стотине километара неочекивано брзо. Суперћелијске олује настају када хладна ваздушна маса стигне на прегрејано тло, па то изазове екстремну термичку нестабилност атмосфере.

Суперћелијска олуја често изазива разорне ветрове, велики град, као и торнадо, а баш најснажнији типови торнада повезани су са њима. Једном када настане, суперћелијска олуја може сама себе да одржава веома дуго, па чак и када наиђе на средину која је непогодна за развијање нових олуја.

Данашњи дан биће веома нетабилан, а касније после подне и увече уз пљускове са грмљавином, биће идеалних услова и за настанак израженијх грмљавинских непогода са градом, олујним ветром и врло обилним пљусковима. Неке од олуја могле би да прерасту и у суперћелијске, али сама локација где се очекују непогоде може се одредити свега сат-два раније.

Иако као опасне, ове појаве сматрају се природним и уобичајеним за ово доба године.

Чак и при израженијим грмљавинским процесима не треба да се диже паника, већ је потребно да се становништво прилагоди временским условима, као и да се прате обавештења и упозорења надлежних и државних служби на потенцијално опасне временске појаве. Најосновније је да се при невремену или опасној метеоролошкој ситуацији на првом месту пронађе безбедни заклон, а уколико се нађемо у саобраћају, да се услови вожње прилагоде актуелним временским условима и стању на путу.

Врло нестабилно и мало свежије време очекује се и у наредном периоду, уз честу појаву пљускова са грмљавином. Стабилизација времена очекује се у петак према крају дана, па се за викенд очекује сунчано и топло.