'BEZ ovog NAPITKA ne počinjem dan' - Nutricionistkinja Ana otkrila koliko ŠOLJA KAFE ŠTETI zdravlju, a koje namirnice JAČAJU IMUNITET
Nije lako imati dobro zdravlje, vitku liniju i biti u formi u kontinuitetu 365 dana u godini, ali je moguće ako čitave godine imate iste navike, jaku disciplinu, kontinuitet i organizaciju. Nutricionistkinja Ana otkriva kako da to postignete.
Zdrava i pravilna ishrana na prvom mestu, fizička aktivnost, izbegavanje alkohola i pušenja, kao i redovan san su ključni za imunitet. Kako da se još zaštitimo od virusa i ojačamo imunitet?
Nutricionistkinja Ana Petrović istakla je da je ključ dobrog zdravlja - raznovrsnost u ishrani.
-Dobro zdravlje i imunitet se stiču promenom loših navika u kontinuitetu. Antioksidansi smanjuju oštećenje ćelijskih struktura i nastanak raznih infekcija i bolesti kod čoveka! Neki od najjačih antioksidanasa su likopen iz paradajza, karotenoidi iz bundeve, brokolija, šargarepe, paprike, antocijani iz borovnice, aronije, šljive, polifenoli iz grozdja, kakaoa, zelenog čaja i dr.
Omega 3-masne kiseline smanjuju rizik od hroničnih oboljenja, pa preporučujem svakodnevni unos maslinovog ulja, semenki lana, čije. Belu ribu poput orade, oslića, pastrmke ili brancina treba jesti 2-3 puta nedeljno. Tanjir treba da bude uvek pun povrća različitih boja, koje potiče od biljnog pigmenta.
Beta glukan sadrže ovsene pahuljice, integralne žitarice i pečurke. Celulozu i pektin, jabuke, maline, pomorandže, kupus, zelena salata, sočivo, grašak, pasulj, krompir.. Svi nutrijenti treba da budu ravnomerno zastupljeni u ishrani jer imaju zaštitnu, gradivnu i energetsku ulogu - rekla je Ana.
Nutricionistkinja je otkrila da svoj dan uvek započinje vodom ili biljnim čajem. Kafu ne pije nikada, ali zeleni čaj obožava i jako joj prija.
Otkrila koliko šoljica kafe šteti zdravlju
-Kafa je posle vode tečnost koja se u celom svetu najviše pije. Pojedina eksperimentalna istraživanja ukazuju da umereno konzumiranje kafe može pomoći u prevenciji oksidativnog stresa, hroničnih oboljenja poput dijabetesa tip 2, različitih oblika kancera, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Sa druge strane, previše konzumiranja kafe može negativno da se odrazi na zdravlje. Preko tri kafe na dan može da dovede do gastritisa, nesanice, razdražljivosti, grčeva u mišićima i povišenog holesterola, pa samim tim i većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti. Trudnice i žene u postmenopauzi, ukoliko koriste hormonsku terapiju, treba da izbegavaju kafu - zaključila je Ana.
Srbija Danas/JollyWoman/Prenela: J.Š.