clear sky
16°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pasulj je PUN PROTEINA, odličan za probavu, a EVO kako da izbegnete NADIMANJE uz pomoć ovog začina

20.01.2023. 12:35
Piše:
Srbija Danas
pasulj
pasulj / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic
Koriste se posebni začini, a proces kuvanja je najbitniji!

Nijedna povrtlarska kultura, osim krompira, nije razvila toliko sorti i varijacija kao pasulj.

ČAJ ILI KAFA: Evo koji je NAPITAK BOLJI za početak dana, jedan ODLIČAN za MRŠAVLJENJE, drugi za srce

ČAJ ILI KAFA: Evo koji je NAPITAK BOLJI za početak dana, jedan ODLIČAN za MRŠAVLJENJE, drugi za srce

Prirodni MELEM ZA BUBULJICE - Košta 100 DINARA, a leči UPALNE PROCESE na koži, potrebna su vam 3 SASTOJKA (Recept)

Prirodni MELEM ZA BUBULJICE - Košta 100 DINARA, a leči UPALNE PROCESE na koži, potrebna su vam 3 SASTOJKA (Recept)

Njegov neutralan ukus omogućava niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima.

Osim toga, pasulj je, kako tvrde nutricionisti, superhrana jer sadrži razne hranjive supstance koje pomažu da telo ostane zdravo i otporno na bolesti, pa je posebno omiljen tokom zime. Svako zrno pasulja sadrži jedinstvenu kombinaciju belančevina, vlakana, vitamina i minerala.

Ipak, mnogi izbegavaju ovu korisnu namirnicu jer nadima. Ukoliko se spremi na pravi način, izbeći ćete ovu neprijatnost.

Kuvanje

Pasulj je potrebno da pre kuvanja ostavite da se natapa u vrućoj vodi (oko 4 sata). Tu vodu posle treba baciti, a pasulj još jednom isprati, pa ga kuvati u čistoj vodi. Natapanje pasulja nekoliko puta u čistoj vodi smanjuje količinu supstanci koje uzrokuju nadimanje posle jela.

hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Začini

Jelima od pasulja treba da dodate začine koji smanjuju nadimanje (koji imaju karminativno delovanje), kao što su kim, majoran, origano, majčina dušica (timijan), kapar i komorač ili nana koju možete dodati i tako što ćete kesicu čaja ubaciti u lonac dok se kuva pasulj, a zatim je na kraju izbaciti.

SAVET: Da biste kupili kvalitetan pasulj, potrebno je prilikom kupovine suvog pasulja proveriti da li na semenkama ima znakova vlage poput plesni ili nekih drugih oštećenja, kao i da li su zrna cela.

Recept za pripremu čorbastog pasulja

Pasulj potopiti da stoji u vodi par sati da nabubri. Procediti ga i naliti vodom, pa staviti da se kuva. Kad se napola skuva, ponovo ga ocediti od vode i ostaviti sa strane.

Suva rebra takođe oprati i staviti da se otkuvaju (ukoliko su jače dimljena otkuvati dva puta), pa pred kraj u tu vodu potopiti slaninu i kobasicu da otpuste suvisnu masnoću.

U sud u kom kuvate pasulj sipati malo ulja i na njega staviti seckani crni i beli luk, dinstati dok ne omekša, pa polako dodavati zelen, šargarepu i papriku, da sve omekša. Dodati malo suvog zacina, soli i bibera i lovorov list.

Sad dodati slaninu, rebra i kobasicu, te naliti vrućom vodom da ogrezne. Ostaviti da se lagano kuva 40 min, poklopljeno.

Zatim dodati i pasulj da se dokuva. Popraviti ukus sa nabrojanim  začinima i persunom  po potrebi.

U tiganj staviti malo ulja i dodati brasno da se uprži (količinom brašna se određuje gustina čorbe). Kad porumeni dodati crvenu mlevenu papriku i takvu zapršku dodati u lonac. Pustiti još malo da se krčka i isključiti šporet.

NAPOMENA: U zapršku se, prilikom upržavanja brašna, može dodati sitno seckani beli luk. Tada jelo dobije jos lepšu aromu. Jedino treba voditi računa da se nepreprži, jer će jelo biti gorko!

 

Piše:
Srbija Danas
20.01.2023. 12:35