Sedam JELA za POST NA VODI - Spremite ih sutra na Veliki petak, sve namirnice su dostupne i jeftine
Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu i taj dan ne zvone zvona, tiho se priča i praktikuje se gladovanje. Veliki petak je dan koji se provodi u strogom postu i bez ikakvih proslava.
Sutra je najtužniji dan u godini, kada je Isus razapet na krstu. Na Veliki petak se ne sluša muzika, dan se provodi u miru, tišini i uz molitvu, a na trpezi se mogu naći samo jela pripremljena na vodi.
Posti se na vodi, a to znači da su zabranjene namirnice životinjskog porekla, čak i riba kao i jela pripremljena na ulju. Sa stola sklonite čak i noževe i viljuške, a so kao začin je zabranjen, jer bi simbolično označavao sipanje soli na Isusove rane.
Gulaš sa pečurkama
- 500g pečuraka
- 1 crni luk
- 500ml soka od paradajza
- Začini
PRIPREMA
Iseckajte luk i propržite ga na vodi. Dodajte pečurke i zajedno dinstajte na vodi. Sačekajte da pečurke puste vodu i i dalje dinstajte dok ne ispari sva voda. Na kraju dodajte paradajz i kuvajte još 15tak minuti. Začinite po želji.
Pasulj na vodi
- 500g pasulja
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paprika
- Po potrebi kašika speltinog brašna
- 250 ml soka od paradajza
- začini
PRIPREMA
Uveče potopite pasulj. Ujutru prospite vodu dodajte novu da provri. Ponovo prospite vodu i dolite novu i nastavite da kuvate pasulj. Dodajte luk, šargarepu, papriku i kuvajte dok se ne skuva pasulj. Dodajte sok od paradajza. Po želji dodajte začine koje volite. Ako želite gušći pasulj dodajte kašinu spelte.
Špagete sa sojom
- 200g sojinih ljuspica
- 1 glavica luka
- 300ml soka od paradajza
- 200g testenine od heljde
PRIPREMA
Prodinstati luk na vodi pa dodati soju i sve dinstati 15 takminuta. Dodati sok od parajajza i sve kuvati još 15tak minuta. Začiniti po želji. Obariti tetenine i poslužiti zajedno sa sosom.
Čorba od povrća
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 glavica luka
- 1 paprika
- 2l vode
- 300ml soka od paradajza koji se dodaje na kraju
PRIPREMA
Čorbu je najlakše napraviti. Ubacite svo povrće u vodu i kuvajte dok se ne skuva. Dodajte sok od paradajza. Na kraju možete sve izmiksati u blenderu ako više volite potaž.
Rižoto sa sojom
- 1.5l vode
- 2 luka
- 3 mladog luka
- 1 krompir
- 1 šoljica soje
- 1 šolja pirinča
- 1 šolja soka od paradajza
- Začini
PRIPREMA
Prodinstati luk na vodi, dodajte krompir i šargarepu i dolet vodu. Kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte.
Bukovače zapečene
- 350g bukovače
- 1 tikvica
- 1 luk
- 1 šargarepa
- Začini
PRIPREMA
Prodinstati luk na vodi. Zatim dodati sve sastojke i dinstati. Na kraju dodati začininite po ukusu.
Musaka od šampinjona
- 5 krompira
- 2 šargarepe
- 400g šampinjona
PRIPREMA
Propržiti šampinjone na vodi i šargarepu izrendanu. Slagati kromir pa šampinjone. Zapeći kao musaku uz malo dodate vode.