AMERIKANCI TVRDE - Evo šta odvlači pažnju kod novog modela Tesla!

08.03.2018. 18:34
Piše:
Srbija Danas/Vrele gume
Tesla / Izvor: Profimedia
Šok!

Ogroman ekran kod modela Tesla S odvlači pažnju. Američka Automobilska Asocijacija (AAA) je testirala infotejnment ekrane kod 30 novih automobila i za te potrebe je za volane istih stavila čak 130 ljudi.

Rezultati su između ostalog ukazali da proizvođači treba da obrate više pažnje na to koliko ekrani kod njihovih modela odvlače pažnju vozaču. Čak 12 automobila ima ekrane koji su klasifikovani kao prevelika distrakcija, a nijedan od testiranih automobila nije dobio ocenu da ekran nije nikakva distrakcija.

MOTOR ILI BATERIJA? Saznajte koje su prednosti ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA u odnosu na benzince!

Tesla / Izvor: Profimedia

AAA je na ovom testu sarađivala sa istraživačima sa Univerziteta u Juti. Oni su koristili kamere i proučavanje crta lica kako bi izmerili koliko je neka osoba zaokupirana ekranom i ne obraća pažnju na put i saobraćaj. Testiranje je uključilo i upotrebu glasovnih komandi i izvršavanje različitih zadataka uz pomoć ili preko infotejment sistema, kao što je uključivanje radija ili pozivanje. 

Prema rezultatima istraživanja, infotejment ekrani koji oduzimaju vozaču više od 40 sekundi su oni koji zahtevaju komplikovano postavljanje destinacije na navigaciji, gde, što je složeniji taj postupak, vozači bivaju više iznervirani. Maršal Duni, predsednik i izvršni direktor AAA je rekao da vozači žele tehnologiju koju je bezbedno i lako koristiti, ali je većina funkcija na svim infotejment ekranima veoma složena. On je dodao da će AAA rezultate istraživanja dostaviti proizvođačima automobila u nadi da će se oni potruditi da taj problem reše. Međutim, dok se to ne desi, AAA savetuje vozače da izbegavaju upotrebu infotejment sistema i funkcija kao što su pisanje poruka i proveravanje društvenih mreža u toku vožnje.

 

Piše:
Srbija Danas/Vrele gume
08.03.2018. 18:34
Pogledajte više