AUDI, BMW I MERCEDES DELIĆE TEHNOLOGIJU: Njihovi automobili će komunicirati, a evo i kako i zašto!

27.09.2016. 14:38
Piše:
Srbija Danas
BMW logo / Izvor: Profimedia/ilustracija
Istorijski dogovor.

Nemački premium trio (Audi, BMW i Mercedes) uspeo je da postigne dogovor o zajedničkom razvoju platforme za deljenje podataka između automobila u realnom vremenu. Oni su zajedničkim ulaganjima osnovali kompaniju "Here", a sada su se dogovorili da će koristiti istovetne sisteme u automobilima koji će registrovati sve "zanimljive" podatke o vozilima i njihovoj okolini. U praksi to znači da će u budućnosti svi automobili nemačkih premium proizvođača biti umreženi i da će moći međusobno da razmenjuju podatke.

Ako, na primer, Audi na putu registruje neku anomaliju u okolini, isti će podatak moći da "vidi" i BMW i Mercedes. To je prvi značajan korak ka razvoju i implementaciji sistema autonomne vožnje.

Logo Audija / Izvor: Profimedia/ilustracija

KOMPLEKSNA PROCEDURA: Pogledajte kako nastaje HONDIN CIVIC (VIDEO)

Ovim sporazumom su se Audi, BMW i Mercedes prvi put u istoriji dogovorili o deljenju podataka, što je svojevrsni presedan u autoindustriji. Očekuje se da će istoj interesnoj grupi u budućnosti pristupiti i drugi proizvođači, a sve sa ciljem da što pre automobili na putu počnu međusobno da komuniciraju. Time bi se značajno poboljšala sigurnost saobraćaja, ali i dodatno optimizovala vožnja, mišljenja su u kompaniji "Here".

Logo Mercedesa / Izvor: Profimedia/ilustracija
Piše:
Srbija Danas
27.09.2016. 14:38
Pogledajte više