ČUVAJTE SE – aplikacija koja meri brzinu automobila

14.04.2022. 16:35
Piše:
Srbija Danas/b92.net
automobil / Izvor: Profimedia
Nova aplikacija za pametne telefone, koja omogućava korisnicima da snimaju automobile kamerom i utvrđuju da li krše ograničenje brzine, izaziva kontroverzu nakon samo nekoliko nedelja na tržištu Velike Britanije.

Aplikaciju pod nazivom Speedcam Anivhere mogu koristiti pešaci za snimanje automobila.

Korisnik tada može da sačuva sliku sa brzinom vozila i generiše izveštaj. Ideja je da se ovaj izveštaj može podeliti sa vlastima. Aplikacija se ne može koristiti za kažnjavanje vozača u Velikoj Britaniji jer nije odobrena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova kao sertifikovani uređaj za detekciju brzine. Aplikacija se takođe priprema za lansiranje u SAD.

Speedcam Anivhere je razvio tim naučnika za veštačku inteligenciju. Međutim, njihov pravi identitet se čuva u tajnosti jer tvrde da su dobijali uvredljive poruke od građana koji se ne slažu sa svrhom aplikacije.

automobil / Izvor: Profimedia

Jedan od osnivača aplikacije, anonimno govoreći Gardijanu, rekao je:

- Dobijamo prilično uvredljive poruke. Neki misle da nas aplikacija pretvara u stanje kontrole. Godišnje se na putevima dogodi 20.000 nezgoda sa teškim povredama. Kako ih možemo smanjiti? Sprečavanjem prekoračenja brzine.

Google prvobitno nije dozvolio objavljivanje aplikacije u svojoj Plai prodavnici, ali je popustio i aplikacija se može preuzeti u Velikoj Britaniji. Apple još nije odobrio aplikaciju za distribuciju u svojoj App Store za iOS uređaje kao što su iPhone i iPad. Za sada se ništa ne zna o širenju aplikacije na tržišta u Evropi.

Piše:
Srbija Danas/b92.net
14.04.2022. 16:35
Pogledajte više