SAVRŠENA KOPIJA: Da li ste se zapitali odakle kinezi "CRPE" ideje prilikom proizvodnje SVOJIH automobila (FOTO)

03.06.2023. 13:38
Piše:
Srbija Danas
Landwind X7 / Izvor: Foto: Youtube printscreen/azautovideo
Top 10 najpoznatijih kineskih kopija.

Osim svojih originalnih modela, kineski proizvođači automobila godinama unazad na tržištu nude manje ili više uspele klonove vozila čuvenih svetskih auto-kompanija.

DOBILI STE PROBNU VOZAČKU DOZVOLU: Ovo NIKAKO ne smete da radite, skupo će vas KOŠTATI!

DOBILI STE PROBNU VOZAČKU DOZVOLU: Ovo NIKAKO ne smete da radite, skupo će vas KOŠTATI!

NEĆETE VEROVATI ŠTA VOZI: Poznati srpski JUTJUBER provozao svoju novu MAŠINU, cena je šestocifrena (VIDEO)

NEĆETE VEROVATI ŠTA VOZI: Poznati srpski JUTJUBER provozao svoju novu MAŠINU, cena je šestocifrena (VIDEO)

KOJA JE CENA OVE MAŠINE: Potpuno ćete se IZNENADITI kad budete videli

KOJA JE CENA OVE MAŠINE: Potpuno ćete se IZNENADITI kad budete videli

Zahvaljujući ubrzanom ekonomskom rastu Kina je već duži niz godina pojedinačno najveće automobilsko tržište na svetu. Pored modela stranih proizvođača, koji se uglavnom izrađuju u domaćim fabrikama, u ovoj zemlji se prodaju i mnogi automobili kineskih brendova, za koje je retko ko čuo izvan Kine.

U želji da se u tako oštroj konkurenciji izbore za naklonost kupaca, pojedine auto-kompanije posežu za ekstremnim rešenjima, tako da na tržište plasiraju modele koji predstavljaju kopije poznatih svetskih automobila. U poslednjih desetak godina, pojavio se veliki broj takvih "replika", a mi vas podsećamo samo na neke od njih.

1. BAIC BJ80

BAIC BJ80 / Izvor: Profimedia

Jedan od najprepoznatljivijih terenaca na svetu, Mercedes G klase, ima svoju kinesku kopiju - BAIC BJ80. Ovaj model je predstavljen na Sajmu automobila u Šangaju 2015, a pogoni ga 2.3-litarski turbo-benzinac sa 250 "konja".

2. BAIC Huansu C60

BAIC Huansu C60 / Izvor: Foto: Youtube printscreen/N&N Wheels Worldwide

Još jedan "klon" istog proizvođača pokušaj je da se privuku kupci skromnije platežne moći kojima je za srce prirastao Lamborghini Urus. BAIC Huansu C60 je lansiran u junu 2019, a dostupan je i u verziji sa sedam sedišta.

3. CH Auto Lithia

CH Auto Lithia / Izvor: Foto: Youtube printscreen/CITY DRIVING

Za razliku od prethodna dva modela ova kopija Audija R8 je ipak samo konceptno vozilo, a ne produkcijski automobil. Predstavljen je 2012. godine a umesto 5.2-litarskog V10 benzinca koji se nalazi u originalu, pokreće ga mali elektromotor.

4. Landwind X7

Landwind X7 / Izvor: Foto: Youtube printscreen/azautovideo

Landwind X7 je jedan od najpoznatijih kineskih "klonova" oko kojeg se svojevremeno digla velika prašina jer je Land Rover pokušao na sudu u Kini da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i zabrani proizvodnju ove kopije modela Range Rover Evoque.

5. Lifan 320

Lifan 320 / Izvor: Profimedia

Lifan 320 možda ne liči toliko na svoj uzor, britanski Mini, ali je sličnost koncepcije ova dva modela ipak primetna. Prodaje se po znatno nižoj ceni od svog premijum parnjaka, a pokreće ga 1.3-litarski benzinac sa 88 KS (65 kW).

6. Shuanghuan SCEO

Shunghuan SCEO / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Before Buying

Ovaj SUV je još jedan od modela o kome se dosta pričalo, jer je zadnji deo vozila bio očigledna kopija BMW-a X5 prve generacije. Predstavljen je 2007, a osim dva benzinca u ponudi je bio i model sa 2.8 turbo-dizel agregatom.

7. Suzhou Eagle Carrier

Suzhou Eagle Carrier / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Lily Ji

Ovo je jedan od onih klonova koji predstavljaju kombinaciju dva automobila - prednji deo podseća na Ferrari F12 berlinettu, dok je zadnji "inspirisan" modelom Porsche Cayman. Suzhou Eagle Carrier dobija snagu od dva elektromotora čija kombinovana snaga iznosi skromnih 122 KS (90 kW).

8. Zotye SR9

Zotye SR9 / Izvor: Profimedia

Zotye SR9 je lako prepoznatljiv kao "klon" Porschea Macan. Pogon dobija od turbo-benzinca snage 190 "konja", a u Kini se prodaje za 100.000 juana, što iznosi svega oko 13.000 evra.

9. Hanlong Kuangashi

Hanlong Kuangshi / Izvor: Foto: Youtube printscreen/YesAutoUK

Kao i Landwind X7, Hanlong Kuangashi je, takođe, očigledna kopija Range Rover - a, ali verzije Sport. Negova cena iznosi 150.000 juana, što je skoro 20.000 evra.

10. Hongqi H9

Hongqi H9 / Izvor: Profimedia

Hongqi H9 se poredi sa Rolls Royce Ghost, mada ima sličnosti i sa Mercedes-Benz S-Class, Cadillac i BMW 7 Series automobilima, kombinujući sve te detalje sa svojim stilom. H9 nije namenjen ljudima koji žele brzinu i visoke performanse, ali cena od 45.000 dolara na neki način odmah opravdava sve njegove nedostatke.

 

 

Piše:
Srbija Danas
03.06.2023. 13:38
Pogledajte više