LEPA VEST ZA BOGATE IZ BMW-A: Baš ih briga za ekologiju - zadržaće ZVER od motora još dugo!

05.04.2019. 13:08
Piše:
Srbija Danas
Bmw / Izvor: Profimedia
Pare su važne.

BMW je uprkos ekološkim trendovima odlučio da zadrži ogroman motor na tržištu.

Sveprisutnoj elektrifikaciji priključio se i BMW, ali očito ne iz ekoloških pobuda koje voli da propagira, već iz onih puno nižih. Tačnije, radi jedne pobude koja se zove profit, a čemu streme danas verovatno svi u autoindustriji. A u slučaju bavarske kompanije, stvar je sledeća - BMW je odlučio da zadrži i moćni V12 u ponudi aktualne serije 7, i to još godinama.

FOLSKVAGENOVA ELEKTRO-REVOLUCIJA! Novi električni koncept I.D. ROOMZZ debituje 16. aprila! (VIDEO)

FOLSKVAGENOVA ELEKTRO-REVOLUCIJA! Novi električni koncept I.D. ROOMZZ debituje 16. aprila! (VIDEO)

"Zadržaćemo V12 najmanje do kraja aktuelne generacije, bar do 2023.", izjavio je Mihael Bajer, šef razvoja pogona nove 7-ice, za magazin Top Gear.

BMW I8 / Izvor: Srbija Danas

I to nije labudova pesma velikih motora, jer Bajer ostavlja mogućnost da se unapređeni 6.0 motor zadrži i nakon 2023. godine. Zato je verovatno da će snaga motora još pasti, kao što je ugradnjom filtera čestica već pala sa 610 na 585 KS.

A ako se pitate zašto BMW želi po svaku cenu da zadrži V12, razlog je vrlo jasan. Potražnja za modelom M760Li je u konstantnom porastu, prvenstveno zahvaljujući tržištima Kine i Srednjeg istoka. A pritom se ovaj motor u Kini drastično oporezuje, pa je ova 7-ica cenom ušla u segment supersportskih automobila. O potrošnji i emisiji izduvnih gasova bespredmetno je govoriti.

 

bmw
Piše:
Srbija Danas
05.04.2019. 13:08
Pogledajte više