Neravnomeran rad motora u "leru": Koji su mogući uzroci?

25.07.2021. 22:40
Piše:
Srbija Danas/b92.net
trudnica vozi / Izvor: Profimedia
U leru automobili rade na oko 700-800 o/min. Na osnovu iskustva, procenićete kada vam motor ne radi kao inače.

Kad je motor u praznom hodu, očekuje se da radi mirno i uravnoteženo. Ali što ako osetite vibracije, neravnomerno sagorevanje ili ako broj obrtaja varira?

U leru automobili rade na oko 700-800 o/min. Sami ćete, na osnovu iskustva, proceniti kad vam motor ne radi kao inače, piše Revijahak.Obično je to simptom nekih problema, ali kojih?

trudnica vozi / Izvor: Profimedia

Kod benzinaca bi to mogle da budu dotrajale svećice zbog kojih će paljenje smeše u cilindrima biti otežano. Takođe, mogući su i problemi sa neispravnim instalacijama (kablovima) koje dovode struju do svećica.

Jedan od mogućih uzroka su i zaprljane brizgaljke goriva kao i začepljen filter vazduha. Neispravan ventil protoka vazduha mogao bi takođe biti jedan od uzroka.

Nejednak rad motora moguć je i zbog narušavanja vakuuma u sistemu dovoda vazduha i goriva u motor (zbog dotrajalosti ili oštećenja).

Nakon promene zupčastog kaiša može se dogoditi da on nije savršeno usklađen pa i rad ventila nije sinhronizovan. Sve to redukuje kompresiju i za rezultat ima nepravilan rad motora u praznom hodu.

Slični problemi mogu da se jave i zbog dotrajalosti zupčastog kaiša. Na kraju, mogući su i problemi sa vremenom paljenja smeše zbog kojih će motor raditi grublje ili se ugasiti.

U svakom slučaju, ako osetite da vam motor radi nejednako, potrebno je potražiti pomoć mehaničara.

Piše:
Srbija Danas/b92.net
25.07.2021. 22:40
Pogledajte više