OBARA SVE REKORDE! Tojota isporučila 10 MILIONA ovih modela automobila! (VIDEO)

14.02.2017. 14:28
Piše:
Srbija Danas
Toyotina fabrika u Durbanu, u Južnoj Africi / Izvor: Profimedia/ilustracija
Japanski gigant pomera granice.

Krajem januara Tojotina ukupna prodaja automobila sa hibridnim pogonom dostigla je osmocifren broj, to jest, prevalila je brojku od 10 miliona prodatih modela. Japanski proizvođač ne samo što je pionir u proizvodnji hibridnih vozila, već je i daleko ispred svih ostalih auto kompanija u svetu kada je reč o kumulativnoj prodaji ove vrste automobila. Tojota trenutno u ponudi ima 34 modela sa hibridnim pogonom, uključujući i automobile svog luskuznog brenda Leksus. 

Od ukupno 10 miliona hibrida, koliko ih je proizvedeno tokom prethodnih 20-ak godina, najviše ih je isporučeno kupcima na severnoameričkom tržištu, gde je plasirano preko 3 miliona automobila. Svet je prihvatio vozila sa hibridnim pogonom, ali japanskom proizvođaču nije bilo lako kada je 1997. predstavio prvi model koji je osim konvencionalnog benzinskog imao i električni motor. 

Pre dve decenije, na hibride se gledalo kao na još jedan eksperiment automobilske industrije pred kojim je neizvesna budućnost. Međutim, Tojota je odlučno zakoračila u nepoznato. Uprkos početnim neuspesima (inženjerima je tek nakon 49 dana pošlo za rukom da pokrenu prototip prvog Priusa, a i tada su uspeli da pređu svega 500 metara), japanska kompanija je danas lider u proizvodnji i prodaji vozila sa hibridnim pogonom, a njenim stopama krenuli su gotovo svi veliki proizvođači automobila.

Pogledajte OVDE kako izgleda 5 veličanstvenih modela legendarnog "Poršea". 

 

 

Piše:
Srbija Danas
14.02.2017. 14:28
Pogledajte više