PARKING 7.5 EVRA NA SAT! Dobar način da se automobili drže podalje od centra prestonice

03.11.2018. 14:04
Piše:
Srbija Danas/b92
parking na Kalemegdanu / Izvor: Srbija Danas
Oštre mere.

U mnogim velikim evropskim gradovima parking je papreno skup, pa ni holandska metropola nije izuzetak. Vozače koji žele da se svojim automobilim dovezu u sam centar Amsterdama, parkiranje na ulicama ovog grada košta 5 evra po satu. Međutim, oni koji to budu činili od aprila 2019, moraće za istu uslugu da izdvoje čak 7,5 evra po satu.

Trenutna cena parkiranja na ulicama u centru Amsterdama bila je nepromenjena tokom osam godina, a ako se usvoji predloženo poskupljenje, koštaće 50% više.

Iza odluke vlasti o poskupljenju krije se namera da se vozači destimulišu da voze svoje automobile uskim ulicama istorijskog centra Amsterdama.

Amsterdam / Izvor: Profimedia

Krajnji cilj je da se automobili potpuno proteraju iz užeg gradskog jezgra. U planu je da se u narednih sedam godina 7.000-10.000 parking mesta ukine, a njihovo mesto zauzeće zelenilo i sadržaji za rekreaciju. Takođe, gradske vlasti žele da oslobode više prostora za pešake i bicikliste, s obzirom da su Holanđani poznati po tome da u ogromnom broju koriste bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo.

(FOTO) MEČKA OD 130.000 EVRA, A TEK TABLICA: Dara ŠOKIRALA sve NOVIM AUTOM, a ovaj NATPIS svi gledaju

Sa druge strane, vozači se podstiču da svoje automobile ostavljaju na jeftinijim javnim parkiralištima na periferiji Amsterdama, a zatim da se prevezu do centra gradskim prevozom (voz, metro, tramvaj...) po nižoj ceni od tržišne. U tu svrhu, grad će investirati 400 miliona evra u dalji razvoj i poboljšanje javnog saobraćaja.

 

Piše:
Srbija Danas/b92
03.11.2018. 14:04
Pogledajte više