Pogledajte šta je uradio automobilu da bi SMANJIO POTROŠNJU GORIVA! Da li je imalo smisla, šta kažete? (VIDEO)

22.09.2022. 14:43
Piše:
Srbija Danas/telegraf.rs
automobil / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Think Flight
Na potrošnju goriva utiče niz faktora, a jedan od najvažnijih je aerodinamika

Vlasnik ove Subaru Impreze je svestan toga i, suočen sa sve većim cenama goriva, odlučio je da unapredi automobil kako bi smanjio potrošnju goriva. U cilju poboljšanja, vlasnik se odlučio za nadogradnju karoserije.

Ali uz dva preduslova. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama domaće radinosti, a drugi da cena modifikacija ne ode u nebo. Pre oblikovanja zadnjeg kraja, proučio je zakone i video da postoje samo dva ograničenja, odnosno da zadnja svetla i registracija moraju ostati vidljivi.

Koristeći lake i jeftine materijale poput panela sa stiroporom i običnog kartona, napravio je produžetak zadnjeg kraja. Sve je bilo povezano samolepljivom trakom, a nakon prvog testiranja rezultat je pokazao da je potrošnja zaista pala, za čak 13,7 odsto.

Sve je to postigao u svojoj garaži, za svega nekoliko sati, prenosi Fokus.

Vlasnik nije bio potpuno zadovoljan dobijenim efektom, pa je počeo da istražuje kako bi dodatno mogao da smanji potrošnju goriva. Jednostavnim testom sa trakama video je problematična mesta sa turbulentnim strujanjem i dodatno detektovao problem ispod poda vozila, gde je potrebno preusmeriti vazduh.

Očekuje da bi kupolastom završnom obradom i manjim izmenama na prednjem braniku i pragovima mogao dodatno da smanji potrošnju, i to značajno.

Vrlo je verovatno da ćemo uskoro imati priliku da vidimo novi video, a samim tim i da li je moguće jeftinim prepravkama smanjiti potrošnju za više od 25 odsto. Naravno, govorimo o vožnji konstantnom brzinom na otvorenom putu.

Piše:
Srbija Danas/telegraf.rs
22.09.2022. 14:43
Pogledajte više