POSLE GODINA DOMINACIJE: Golf više nije NAJPRODAVANIJI auto, evo ko je PRETEKAO legendu

28.04.2017. 09:55
Piše:
Srbija Danas/Index.hr
Folksvagen / Izvor: Profimedia
Svrgnut sa trona.

Punih sedam godina Folksvagenov Golf bio je na tronu kao najprodavaniji automobil na evropskom tržištu, a sada je vrh prepustio Fordu. Nekad svetski broj 1 pao je na treće mesto.

Pošto je agencija za istraživanje tržišta Jato objavila prodajne rezultate za prvi kvartal 2017. godine na evropskom tržištu u Volfsburgu su zastave na pola koplja. Za sada im ne pomaže ni redizajn, a vreme će pokazati hoće li novi 1.5 TSI motor biti dovoljan za povratak na tron. Golf je pobedila Ford Fiesta, "večiti drugoplasirani" na evropskoj rang listi, koji je nedavno predstavljen u potpuno novom (gotovo) premium ruhu.

UBRZAVA KAO FORMULA: Renault predstavio MAŠINU koja do "stotke" stiže za 3,2 sekunde (FOTO)

U prvom kvartalu ove godine Ford je prodao 47.263 Fiesti, dok je VW Golf prodat u 46.795 primeraka. Dizelska ponuda već neko vreme nije jaki tržišni adut Folksvagena, koji je i dalje najprodavaniji brend u Evropi sa 443.000 prodatih automobila. Sledi ga Ford sa 317.837 i Reno sa 291.317 prodatih primeraka u prvom kvartalu ove godine.

Ford Fiesta na sajmu / Izvor: Profimedia

Evropsko tržište beleži konstantan rast, a samo u martu zabeležen je rast od 10,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sa 1,93 miliona prodatih primeraka stari je kontinent pretekao čak i SAD.  Najveći rast od velikih tržišta beleži Italija s plusom od 17,4%, a sledi je Španija s 12,7% rasta i Nemačka gde je zabeležen porast broja registracija za 11,4%.

BRITANIJA KOČI RAZVOJ: Automobilizam pred raskrsnicom

Modeli koju su u Evropi zabeležili najveći rast su Sitroen C3, Mercedes E-klasa, Reno Megan i posebno VW Tiguan, sve modeli koji su nedavno dobili nove generacije. Očekivano, SUV vozila su najtraženija i trenutno drže gotovo trećinu tržišta. Najveći pad prodaje po modelima uz VW Golf (-16,9%) beleže Audi A3 i Pežo 308, te VW Pasat s padom od čak 31,3% u odnosu na mart prošle godine.

sajam automobila / Izvor: Srbija Danas

I na globalnom nivou Folksvagen beleži pad. Prošle godine svetski broj 1 sada je pao za još jedno mesto.

Kvartalni rezultati potvrdili su Tojotu na prvom mestu sa 2,7 miliona proizvedenih vozila, a na drugo mesto probila se Reno Nisan alijansa koja osnažena Micubišijem sa 2,66 miliona vozila diše za vrat čak i Tojoti. Treći je spomenuti VW sa 2,49 miliona prodatih vozila, javlja Forbes.

 

Piše:
Srbija Danas/Index.hr
28.04.2017. 09:55
Pogledajte više