PRIPREMITE SVOJ AUTO ZA ZIMU: Evo šta sve treba učiniti za sigurnu vožnju kroz zimske mesece

20.11.2017. 15:21
Piše:
Srbija Danas
Čovek čisti auto od snega / Izvor: Profimedia
Vrlo korisni saveti!

Od 1. novembra obavezna je upotreba zimskih guma. Stižu sve hladniji dani, a to često znači i otežane uslove vožnje. Krajnje je vreme da adekvatno pripremite svoj automobil za bezbednu vožnju. Što sami, što uz pomoć servisa, ovo su stvari koje bi trebalo da proverite i učinite kako bi vi i vaš auto lakše prošli kroz zimu, piše Autostart.

Akumulator. Provera akumulatora, zavisno od stanju dopuna tečnosti ili zamjena s novim. Na nižim temperaturama istrošeni akumulatori znatno gube snagu, samim tim i mogućnost pokretanja motora.

Da li BOLJE GUME treba staviti na PREDNJE ILI ZADNJE točkove? Nemački stručnjaci daju odgovor!

Antifriz. Bez adekvatnog antifriza u rashladnom sistemu auta preti opasnost od zamrzavanja koje može da dovede do pucanja metalnih delova motora i da prouzrokuje veliku štetu.

Zamagljeni prozor / Izvor: Profimedia

Klima uređaj. Ispravnost klima uređaja tokom zime je jednako važna kao i leti zbog toga što njegovo korišćenje smanjuje zamagljenje stakala sa unutrašnje strane. Jedan od važnih elemenata je i filter klima uređaja u kabini kojeg je preporučljivo zameniti novim zbog bolje cirkulacije vazduha.

Tečnost za pranje stakala i brisači. Letnnje sredstvo za pranje stakala obavezno zamenite zimskim kako bi sprečili zamrzavanje u mlaznicama i oštećenja u sistemu. Po potrebi zamenite i metlice brisača, sve kako bi vidljivost bila bolja.

MOŽE LI ČOVEK SPREČITI NESREĆU? Prvi SUDAR vozila bez vozača, a samo što je pušteno u saobraćaj (VIDEO)

Svetlosni elementi. Proverite ispravnost svih svetala, a posebno prednjih jer je i njihova upotreba vrlo važna i danju tokom zimskog perioda. Proverite i svetla za maglu koja većim delom godine nisu u upotrebi.

zaleđena brava / Izvor: Profimedia

Grejač stakla. Proverite ispravnost grejača zadnjeg stakla koji je vrlo važan tokom zime. Ako ne radi, sami proverite ispravnost osigurača koji je najčešći uzrok neispravnosti. Šemu osigurača i njihovo mesto u automobilu možete pronaći u uputstvima auta.

Gume i kočnice. Vremenske neprilike, loši putevi i ostale opasnosti u saobraćaju od automobila zahtevaju da bude u stanju da "stane na vreme". To u prijevodu znači imati dobre kočnice i gume. Ako primetite istrošenost letnih guma, već sada ih zamenite onima za zimu. Takođe, kako se temperature spuštaju, isto tako se smanjuje i pritisak vazduha u gumama. Održavajte pritisak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač.

Brave. Većina auta opremljena je daljinskim sistemom otključavanja i zaključavanja, ali ako imate vozilo starije proizvodnje sa klasičnom bravicom pripremite sredstvo za odmrzavanje koje se može kupiti i u velikim trgovačkim lancima.

Auto zimi / Izvor: Profimedia

Čistoća auta. Temeljno pranje auta pomoći će u smislu ugodnije vožnje tokom zime. Čista unutrašnjost i čista stakla s kojih je maknuta naslaga prašine i prljavštine teže će se zamagljivati i lakše odmagljivati.

 

Piše:
Srbija Danas
20.11.2017. 15:21
Pogledajte više