Proizvodnja automobila bi mogla da padne i do 20% tokom 2020. godine

22.04.2020. 15:28
Piše:
Srbija Danas/B92
Automobil / Izvor: Profimedia
Neverovatno...

Procenjuje se da će zbog pandemije koronavirusa ove godine u svetu biti napravljeno svega 71 milion putničkih vozila.

fabrika automobila / Izvor: Profimedia

Većina proizvođača automobila zaustavila je proizvodne trake na najmanje mesec dana, što bi u ukupnom zbiru na kraju godine dovelo do manjka od 19 miliona vozila u odnosu na planiranu proizvodnju, piše LMC Automotive.

Isti izvor upozorava da bi projekcije mogle da budu i gore, u zavisnosti od brzine oporavka od pandemije određenih regiona širom sveta.

Evo kako će izgledati VW Tiguan za 2021. godinu

Evo kako će izgledati VW Tiguan za 2021. godinu

Volvo kreće sa radom u Švedskoj i Belgiji, a u SAD-u 11. maja

Volvo kreće sa radom u Švedskoj i Belgiji, a u SAD-u 11. maja

Najprodavaniji sportski automobil proslavio rođendan

Najprodavaniji sportski automobil proslavio rođendan

Samo u Severnoj Americi, automobilske kompanije morale su da odlože lansiranje/početak proizvodnje nekoliko značajnih novih modela, među kojima su Tesla Model Y, električni Ford Mustang Mach-E, osveženi Jeep Grand Cherokee, kao i najnoviji SUV modeli General Motorsa, prenosi Autonews.

LMC Automotive takođe očekuje značajno smanjenje prodaje u aprilu, kako u Severnoj Americi, tako i u Evropi, pošto post-pandemijski oporavak verovatno neće biti brz u narednim mesecima.

Kina je u međuvremenu već pokrenula većinu svojih fabrika automobila, zbog čega se očekuje da će pad njihove prodaje biti nešto manji od svetskog proseka i da će iznositi oko 12 procenata u ovoj godini.

Pojedini stručnjaci iz auto-industrije smatraju da su sve velike regije već ušle u ekonomsku recesiju i da brzi oporavak više nije realan.

Ipak, drugi veruju da bi do preokreta u automobilskoj industriji moglo doći do kraja godine, ako vlade brzo reaguju. Nemačka je, na primer, već odlučila da otvori prodajne auto-salone širom zemlje počevši od ove nedelje, što je potez koji su priželjkivali lobisti proizvođača automobila.

Piše:
Srbija Danas/B92
22.04.2020. 15:28
Pogledajte više