TESLA DOBIJA RIVALA: Samsung će proizvoditi vlastite baterije za električne automobile

18.09.2017. 07:45
Piše:
Srbija Danas
Samsung logo / Izvor: Profimedia
Više nego ozbiljna konkurencija!

Kompanija Samsung planira da proizvodi vlastite baterije za električne automobile i tako postane rival kompaniji Tesla na tom polju.

U Samsungu su doneli mudru odluku o proizvodnji baterija za automobile sa velikim dometom u vreme kada Kina planira da zabrani automobile na konvencionalna goriva, a automobilski gigant Folksvagen će ponuditi električne verzije svih svojih modela do 2030. godine.

Šef Volkswagena iznenadio: "Električni automobili za sada ne privlače emociju"

Milionima budućih vozila biće potrebne snažne baterije, a ranije ove sedmice Samsung je predstavio multifunkcionalne baterije na Sajmu automobila u Frankfurtu za koje tvrdi da mogu da napajaju električne automobile i omoguće im domet do 692 km.

Poređenja radi, pristupačni električni automobil kompanije Tesla pod nazivom Model 3, poseduje baterije pomoću kojih može da pređe 354 km. Velika razlika između Samsungovih i Teslinih baterija je lako uočljiva, ali Tesline baterije su na tržištu već godinama, dok Samsungove tek treba da počnu da se koriste. Bez testiranja na putu nemoguće je znati kakvi tipovi i koje veličine automobila će moći da pređu tih 692 km.

Logo Tesla motorsa / Izvor: Profimedia/ilustracija

Samsung SDi, odeljenje koje stoji iza pomenutih baterija, nije otkrilo je previše detalja, ali se zna da ima sličnosti s manjim cilindričnim baterijama koje kompanija Tesla ugrađuje u svoj Model 3. Radi se o baterijskim ćelijama 2170, koje se proizvode u Teslinom postrojenju "GIgafactory". One mogu da stanu na dlan, a direktor kompanije Ilon Mask ih naziva "baterijskim ćelijama s najvećom gustinom na svetu".

Samsung navodno slične baterije stavlja u module u obliku blokova, koji povećavaju kapacitete baterija, a koji povećavaju domet automobila.

Ako električni sedan bude mogao da pređe 700 km sa jednim punjenjem baterije, to će predstavljati veliki izazov za Tesline električne sedane. Zasad Tesline baterije napajaju električne automobile, a kompanija strateški raspoređuje svoje "Supercharger" stanice za punjenje.

 

Piše:
Srbija Danas
18.09.2017. 07:45
Pogledajte više