Zašto je važno da farovi uvek budu čisti i koliko njihovo poliranje košta?

13.09.2020. 12:04
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Apsolutno je neisplativo da ne reagujete na vreme i ne sredite farove koji su požuteli ili se "zamutili"...

Apsolutno je neisplativo da ne reagujete na vreme i ne sredite farove koji su požuteli ili se "zamutili"...

Farovi su konstantno izloženi raznim uticajima koji utiču na to da matiraju, odnosno da vremenom gube na providnosti, tj. da svetlost kroz njih ne prolazi onako kako bi trebalo.

Ova pojava može vrlo negativno da utiče na vidljivost u vožnji, naročito u lošim vremenskim uslovima, kao što su kiša, magla, sneg... Još kada se na njima nakupi nečistoća (prašina, blato...), mogu dramatično da izgube mogućnost osvetljavanja puta i dela pored puta.

To može da bude izuzetno opasno i po vozača i po bicikliste, pešake, pokvareno zaustavljeno vozilo, upozorava sajt Polovni automobili.

Zato je apsolutno neisplativo da ne reagujete na vreme i ne sredite farove koji su požuteli, matirali, „zamutili“ se ili kako god se već narodski naziva ova pojava.

Koliko košta poliranje farova?

Od 1.000 dinara, pa naviše. U više servisa kažu da cena zavisi od stanja farova, tj. od toga koliko posla će imati majstor koji radi poliranje, modela automobila...

Na primer, u jednom renomiranom lancu servisa koji se generalno bavi automobilskim staklima, rekli su nam da poliranje farova za VW Golf V košta 3.250 dinara.

Beograd / Izvor: Srbija Danas

Definitivno deluje skupo, ali dobijate garanciju da će farovi biti kao novi najmanje 2 godine.

Koliko je efikasno poliranje farova?

Izuzetno je efikasno. Pogledajte slike ispod. Naravno, podrazumeva se da poliranje uradite u nekoj renomiranoj firmi koja radi sa kvalitetnim materijalima i alatima i čiji radnici znaju šta rade.

Međutim, ekstremno je važno da se nakon poliranja farovi zaštite – odnosno da se stavi zaštitni sloj koji ima višestruku funkciju – između ostalog, štiti od sunčevih UV zraka, olakšava skidanje nečistoća prilikom redovnog pranja, sprečava da se nečistoće uvuku u mikropore (da ih tako nazovemo) u površini plastike fara.

Imajte u vidu da kao i kod svakog drugog posla, npr. kod klasičnog poliranja kompletnog automobila, i poliranje farova može da se uradi veoma loše i veoma dobro. Stoga se pre poliranja raspitajte i potražite neki proveren servis ili majstora.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
13.09.2020. 12:04
Pogledajte više