ZBOGOM BENZINU: Šel gradi pumpe za vodonik u Holandiji (VIDEO)

23.08.2018. 14:32
Piše:
Srbija Danas
Pumpa sa vodonikom / Izvor: Foto: Youtube printscreen/ Los Angeles Times
Svet ide napred.

Vlasnici vozila koja za pogon koriste takozvane vodonične gorivne ćelije, moći će od 2020. da pune rezervoare svojih automobila na dvema punionicama na Šelovim pumpama u Hagu i Peseu.

Vozači OPREZ: Evo zbog čega leti treba IZBEGAVATI parkiranje u visokoj i suvoj travi!

Šel, koji već radi na mreži punionica za brzo punjenje električnih vozila u Holandiji, sada se uključio i u izgradnju mreže punionica za automobile na vodonik. 

Prednosti vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama u odnosu na klasične električne automobile su veći radijus kretanja i brže punjenje (auto se može napuniti za pet minuta), dok je jedini izduvni gas kod ove vrste vozila vozila - vodena para. Ako se vodonik za pogon automobila proizvodi iz obnovljivih izvora energije (iz vetroelektrana, solarnih elektrana...), onda nema ni emisija CO2. 

Planirane punionice za vozila na vodonik deo su velikog projekta "H2Benelux", koji sufinansira Evropska unija. Kompanije u Nemačkoj rade sa vladom na mreži od 400 punionica sa vodonikom do kraja 2023. godine, od čega će 230 biti Šelove. Isti uspešni primer partnerstva može se videti i u Velikoj Britaniji, Kanadi i Kaliforniji, objavio je Gas World, a prenosi SeeBiz.

 

Piše:
Srbija Danas
23.08.2018. 14:32
Pogledajte više