Prema gruboj računici, četvoročlanoj porodici će za tri dana praznovanja biti potrebna gotovo polovina prosečne plate, od 15.000 do 20.000 dinara. To će biti dovoljno da se počasti i poneki gost koji svrati.
Gozba na srpski način teško može da se zamisli bez pečenja, sarmi, predjela, ruske salate i slatkiša. Ako odlučite da kupite gotovo pečenje, cena kilograma jagnjećeg je 1.600, a prasećeg 1.200 dinara.
Za tri dana je potrebno pet kilograma. U velikim trgovinskim lancima svinjski but i plećka koštaju od 520 do 550 dinara, a juneći oko 770 dinara. Praseće meso je 480, dok je jagnjeće 670 dinara. U zavisnosti od toga za koju vrstu mesa se opredelite i da li je sirovo ili pečeno, treba izdvojiti od 2.400 do 6.000 dinara.
- Za 25 sarmi sa malo slaninice i suvih rebaraca potrebno je 1.225 dinara, ako kupujete listove kiselog kupusa. Da biste napravili dovoljno ruske salate za tri dana, planirajte da utrošite 1.150 dinara - kaže Jana iz Beograda.
Bogatija torta, sa lešnicima i orasima, kako kaže Jana, košta 1.500 dinara.
- Alkoholno i bezalkoholno piće predstavlja značajnu stavku u budžetu. Ako računamo flašu viskija, tri flaše vina, tri litre piva i isto toliko soka, biće potrebno oko 3.500 dinara - objašnjava sagovornica.
Mesne prerađevine su veoma skupe, ali i nezaobilazne na prazničnoj trpezi. Cene sremske kobasice, kulena, dimljenog vrata, pečenice, kreću se od 850 do 1.200 dinara, a na akcijama se mogu naći i do 200 dinara jeftinije. Pršuta je najskuplja i košta od 2.400 do 5.000 dinara. U proseku za predjelo, koje obuhvata suhomesnate proizvode, kačkavalje i fetu, treba izdvojiti 4.750 dinara.
Uprkos jakim cenama, hipermarketi očekuju povećanu prodaju suhomesnatih proizvoda tokom praznika. Kupci najviše pazare stišnjenu šunku, čajnu kobasicu, kulen, dimljenu pečenicu i vrat.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović savetuje potrošače da ne preteruju u pripremanju obilnih obroka za vreme praznovanja i da budu umereniji. Upozorava i da vode računa šta i gde kupuju, kako bi uštedeli.
- Građani treba da otvore četvore oči i da pre nego što krenu u kupovinu istraže cene u različitim marketima i na pijacama. Sve informacije postoje na internetu i lako je uporediti ih - kaže Papović.
OČEKUJE SE SKOK CENA
Mesne prerađevine su poskupele u odnosu na prošlu godinu, a prodaja u hipermarketima ostala je na istom nivou. Očekuje se da će njihova cena nastaviti da raste, ali konzumacija neće padati.
Objašnjavaju da je taj skok izazvala pojava afričke kuge svinja u Kini koja je zbog deficita svog stočnog fonda prinuđena na nabavku svinjskog mesa iz Evrope. Sirovine su dramatično poskupele, a u Srbiji ih nema dovoljno. Proizvođači svinja su smanjili broj grla zbog straha od afričke kuge i podižu cene.