Srednja škola "Kralj Petar Prvi" okupila je preko 50 učenika koji su stekli nove radne navike, pa im nije bilo teško da obrađuju zemlju, prave delove za poljoprivredne mašine, ali i prerađuju voće koje je rodilo upravo na školskim njivama.
- Školska ekonomija poseduje oko 80 hektara obradive zemlje na kojoj se nalaze zasadi pod šljivom, kruškom, višnjom, vinograd. Sa tih voćeaka se ubiraju plodovi, a onda ih naši đaci po proverenim recepturama obrađuju i pakuju u tegle. Sav prihod od prodaje ide na račun zadruge, a deca imaju redovan uvid u njihovu zaradu. Novac ne mogu sami da koriste ali se prihod ulaže u dalji rad zadruge. Osnivanje zadruge đacima donosi mogućnost da stečeno znanje kroz praktičnu nastavu usavrše, ali i da se sklone sa ulice i na kvalitetniji način da provode vreme - rekao je direktor škole Miloš Petković.
Prve aktivnosti vrednih đaka bile su prezentovane na Oplenačkoj berbi, gde su imali svoj štand. Već tada su bili primećeni, a posle su se predstavili na Sajmu hrane u Beogradu gde su osvojili nekoliko nagrada.
- Pekmez od šljiva i dzem od šljive, rakija, ljuto grožđe, slatko od šargarepe, dzem od kivija, kiseli krastavčići, razne vrste kompota i pire od jabuka, domaće rezance za supu.. sve to prave vredni srednjoškolci u Topoli. Najveća potražnja je bila za ljutim grožđem, jer slatko ljuto i kiselo sve je bilo u jednoj tegli. Tradicionalno, a u isti mah moderno - rekla profesorka veterine Svetlana Petrović koja je sa učenicima i podlelila ovaj recept.
Srednja škola "Kralj Petar I" u Topoli ima skoro 500 učenika, od toga je skoro polovina opredeljena ka poljoprivredi kroz smer poljoprivredni tehničar i veterinar. Đaci se školuju i kroz dva smera gimnazije i mašinstvo. Ni oni nisu pošteđeni obaveza u zadruzi, pa tako proizvode narodne rukotvorine, ali i alate za poljoprivredu.