Ako hoćete da iznajmite stan u Beogradu, ne zovite ovakve oglase jer vas vreba NAJNOVIJA PREVARA!

05.01.2018. 00:29
Piše:
N.Aralica
Zgrada u Beogradu / Izvor: Profimedia
U poslednje vreme pojavilo se na stotine agencija koje izdaju stanove, ali pod posebnim uslovima. Traže da platite članarinu unapred, ali da li ćete dobiti stan?

Kad je poslovanje sa nekretninama u Beogradu postalo pravi finansijski hit, počele su da se otvaraju i agencije koje se, osim prodavanja, bave i izdavanjem stanova, odnosno posredovanjem između vlasnika stana i osobe koja je zainteresovana za njegovo zakupljivanje.

Za svoju uslugu su tražili između 20 i 50 odsto od prve rate za stan, a znatan broj agencija se i danas vodi ovim vidom poslovanja.

PROSJAČKE PRIČE: Ista devojka mi je svaki dan tražila 50 din za kartu, jednom sam je pratio...

Nedugo nakon pojavljivanja ovakvih agencijskih ponuda pojavile su se i mušterije koje pogledaju stan, kažu da im ne odgovara, a onda sami odu kod vlasnika i naprave dogovor sa njim zaobilazeći agenciju.

Zgrada / Izvor: Profimedia/ilustracija

Agencije su ubrzo reagovale i pronašle rešenje za ovakve situacije - uvele su ugovore, tako da ako im nešto uradite "iza leđa" oni Vas tuže, a zbog ugovora na sudu lako dokazuju da su u pravu i naplaćuju štetu. Mnoge od agencija su se dosetile da naplaćuju i gledanje stanova, ovo su iskoristili i prevaranti, a ova vrsta prevare je ubrzo dobila razmere epidemije.

AKO ŽIVITE U ZGRADI MOŽETE DA ODAHNETE: Od danas stupaju na snagu NOVA PRAVILA

Cake nelegalnih agencija

Prevaranti u početku rade kao i agencije koje regularno posluju. Oni imaju svoje ljude koji pozivaju vlasnike stanova koje žele da izdaju i od njih uzimaju podatke. Sa tim podacima prave liste koje kasnije prodaju građanima koji traže stan.

Trik je u tome što oni pozivaju iste ljude kao i Vi, pozivaju iste oglase iz istih novina koje i Vi čitate. Samo što oni, za razliku od Vas rade nešto drugo. Vlasnik recimo u oglasu napiše: "Izdajem jednosoban stan u Zemunu, broj telefona".

Prevaranti uzimaju ovaj oglas i prepravljaju ga u nešto poput: "Odličan stan u širem centru Zemuna, CG, topla voda, prvi sprat, mesec za mesec".
Klasičan prevarantski oglas

Nakon ove izmene oglas se prosleđuje u većem broju tako što oglasnim odeljenjima daju različite brojeve telefona, pa se u jednom izdanju novina pojavi i po deset njihovih oglasa.

Stan / Izvor: Profimedia/ilustracija

Naravno, prevarante ne interesuje da li je stan namešten, da li je izdat, da li vlasnik stana uopšte želi da ga izda. Njima je samo važno da Vam uzmu "članarinu" koja iznosi i po nekoliko hiljada dinara.

UKLETI STANOVI U SRBIJI: Prodaju se za male pare, a niko ih neće - evo i zašto!

Ali, pošto građani i sami čitaju novine i imaju brojeve telefona, prevaranti izmišljaju stanove, odnosno daju oglase za stanove koji ne postoje. Ako jednosoban stan u centru recimo košta 300 evra, oni će u oglasu navesti 280 e, CG, topla voda, telefon, internet, prvi sprat - navešće sve ono što jadni podstanari mogu da sanjaju da bi ih privukli da se jave agenciji. Na ovaj način se oglašava na stotine stanova koji uopšte ne postoje.

"Skoro sam tražio stan za izdavanje u Beogradu, kupio sam Halo oglase, gde su 99 odsto oglasa objavile agencije. Čim sam ih okrenuo, rekli su mi sve najlepše o stanu za koji sam se raspitivao. Međutim, kada sam pitao da li mogu da dobijem stan rekli su mi da mogu i to još večeras - samo je potrebno da dođete do nas i sklopite ugovor koji iznosi 3 hiljade dinara i dobićete celu ponudu aktuelnih stanova sa brojevima vlasnika. Samo što u toj ponudi ne postoje ti bajni, prelepi stanovi kako su opisani u oglasima. Kada sam ih pitao o čemu se radi, oni su rekli da je to današnja ponuda, a da je stan za koji sam se preko telefona raspitivao izdat. Pri tome ni na jedan broj u ponudi koju sam dobio od njih se niko ne javlja, a i kada se javi samo mi kaže da nazovem sutra i prekine vezu!"
Prevareni klijent

Prevarenih je sve više, zato apelujemo na građane da dobro paze sa kojim agencijama rade. Regularne agencije uzimaju 50% od prve stanarine ako Vam se stan svidi, a ne teraju Vas da plaćate "lažne" informacije unapred.

Piše:
N.Aralica
05.01.2018. 00:29
Pogledajte više