Ako prihvatite nasledstvo, preuzimate i dugove: Koliko dugo naslednik otplaćuje kredit preminulog

05.07.2017. 11:55
Piše:
Tanjug
novac / Izvor: Profimedia
Ukoliko ništa niste nasledili od pokojnika, banka nema pravo da traži plaćanje neizmirenih računa od vas

Kada prihvatite nečije nasledstvo, to znači da prihvatate sve. Što znači, da ukoliko preminuli ima dug, morate ga otplatiti, ali samo dovrednosti nasleđene imovine, tvrde advokati.

U domovima zdravlja ostavljamo milione: Evo gde odlazi novac sakupljen od participacije

Blizu nam je, a LETOVANJE tamo je BAGATELA! Nisu u pitanju Grčka, Bugarska i Crna Gora!

novac, korupcija, mito, evro, novčanice / Izvor: Profimedia

- U skladu sa zakonom, naslednici odgovaraju za dugove samo do vrednosti nasleđene imovine, ali banka ne može da zahteva bilo kakva plaćanja od naslednika sve dok ostavinski postupak nije okončan, a sprovođenje ostavinskog postupka može da inicira i banka kao poverilac - objasnio je advokat Marko Stanković za portal Kamatica.

Ukoliko ništa niste nasledili od pokojnika, banka nema pravo da traži plaćanje neizmirenih računa od vas.

- Naslednici takođe, ne moraju da prihvate nasleđe, i u tom slučaju nisu u obavezi da plate zaostali dug. Banke su često napadne i insistiraju da naplate svoja potraživanja, čak i kad nemaju pravnog osnova za to - objašnjava advokat.

U toku ostavinskog postupka, budući naslednici mogu na zahtev nadležnog organa (javnog beležnika) dobiti izveštaj iz kreditnog biroa na ime pokojnika, i tako pre završetka postupka dobiti informacije da li je pokojnik imao dugove i ako jeste, koliko je dugovao.

 

Piše:
Tanjug
05.07.2017. 11:55
Pogledajte više