Banke i menjačnice neće da menjaju pocepane evre: Evo ŠTA TREBA uraditi sa oštećenim novcem

23.05.2017. 09:01
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Razmena novca / Izvor: Profimedia
Menjači novca u Srbiji nisu u obavezi da vrše zamenu problematičnih novčanica ali mogu to uraditi ako imaju interes

Banke su dužne da vam zamene oštećene i pohabane dinarske novčanice, međutim, za pocepane evre moraćete da putujete u neku od zemalja Evropske unije, pošto zakon bankare ne obavezuje da građanima pruže ovakvu vrstu usluge.

Revolucionarna PROMENA o kojoj SVET priča: Evo zašto Švajcarska više neće biti ISTA!

Važno za građane Srbije: Sutra počinje isplata naknada!

Dakle, ukoliko vam se u novčaniku nađu pohabani ili oštećeni dinari, dovoljno je samo da svratite u najbližubanku i na blagajni zamenite staro za novo, a oštećeni srpski novac zameniće vam bez problema i u Upravi za trezor.

novac / Izvor: Profimedia

Međutim, da li će vam banka tom prilikom naplatiti i proviziju, i kolika će ona biti, zavisi od same poslovne politike banke. Narodna banka Srbije je propisala u kojim slučajevima je novčanica nepodobna za opticaj, ali ne i kolike marže bankari smeju da uzimaju za zamenu starih novčanica za nove.

- Posebno je naglašeno da su sve banke obavezne da oštećeni novac zamenjuju građanima, i to da oštećenu novčanicu zamene odmah ukoliko utvrde da ispunjava uslove zamene ili da u spornim slučajevima prime oštećenu novčanicu i izdaju donosiocu potvrdu, a potom da novčanicu pošalju Narodnoj banci Srbije, gde će se ekspertizom utvrditi da li se može izvršiti zamena - objašnjavaju u NBS.

AKO IDETE NA PUT U INOSTRANSTVO: Evo kako da dođete do besplatnog putnog osiguranja!

novac / Izvor: Profimedia

Napominju da je  u svakom slučaju banka dužna da primi oštećeni novac, čak i one kojem nedostaje više od 50 procenata njene ukupne površine, ali da u tom slučaju donosilac mora dati izjavu kako je došao u posed takve novčanice, kako je došlo do oštećenja, kao i šta je sa ostalim delovima.

Ovo je tvoja prilika za posao: Vruća stolica 2017

Za razliku od većine poslovnih banaka koje za zamenu uzimaju proviziju od dva do pet odsto, NBS ne naplaćuje nikakvu naknadu.

novcanice evra / Izvor: Profimedia

- Što se tiče zamene oštećenog novca, bez obzira na to da li se radi o evru ili nekoj drugoj valuti, građani treba da znaju da banke i ovlašćeni menjači, prema važećim propisima, nisu u obavezi da vrše njihovu zamenu, ali mogu to da urade ukoliko imaju interes - navode u NBS.

Dodaju da u slučaju da građani ne pronađu banku ili menjačnicu koja bi htela da im zameni oštećeni novac, ili jednostavnone pristaju na proviziju, imaju mogućnost da zamenu novčanica obave kod centralne banke emitenta novčanica (u slučaju evra neka od centralnih banaka Evropske monetarne unije).

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
23.05.2017. 09:01
Pogledajte više