Bankrotiraće za 4 meseca: Američka kompanija Tesla na ivici stečaja

29.03.2018. 10:29
Piše:
Srbija Danas/B92
Tesla / Izvor: Profimedia/ilustracija
Nikako da profitira

Američka kompanija za električne automobile "Tesla" bankrotiraće u roku od četiri meseca, ako njegov glavni izvršni direktor Elon Mask "ne izvuče zeca iz šešira".

To je upozorenje hedž fond menadžer Vilas Kapital Džon Tompson za Market voč.

Tesla / Izvor: Profimedia

- Kompanije jednom moraju da profitiraju a ja ne vidim da se to ovde dešava. Ovo je jedna od najgorih izjava o prihodima koju sam ikada video i između priče i finansija, finansije će pobediti u ovom slučaju - naveo je Tompson.

Tompson upravlja sa 25 miliona dolara, a krataka pozicija koju ima u "Tesli" je najveća investicija fonda. Već godinama se kladi protiv proizvođača električnih automobila.

Tesla / Izvor: Profimedia

Prošlog aprila, akcija "Tesla" je porasla na rekordan nivo od oko 300 dolara i nastavila da raste na 389,61 dolara. Uprkos tome, Tompsonov fond je i dalje uspeo da ostvari dobitak od 65 odsto za godinu dana.

Od tada, "Tesla" je naglo pao i Tompson je siguran da će njegova opklada pobediti.

Tesla automobil / Izvor: Profimedia/ilustracija

Menadžer hedž fondova kaže da bi ako se njegovo predviđanje ostvari, njegov fond mogao da se poveća za još 50 odsto. Napomenuo je da ulaže 500.000 dolara sopstvenog novca.

- "Tesla" je, bez sumnje, na ivici stečaja -  rekao je Tompson klijentima u elektronskoj pošti.

Tesla automobil / Izvor: Profimedia/ilustracija

Objasnio je da će teško doći do finansijskih sredstava ako se uzmu u obzir problemi u pogledu isporuka modela 3, smanjenja potražnje za modelom S i X i verovatno smanjenjem kreditnog rejtinga od strane agencije Mudis, od B- do CCC.

 

Piše:
Srbija Danas/B92
29.03.2018. 10:29
Pogledajte više