Beogradu nedostaju novi hoteli

13.01.2018. 16:05
Piše:
Tanjug
Knez Mihailova / Izvor: Srbija Danas
Uskoro otvaranje Hiltona i Mona Plaze

Beograd nema dovoljno hotela ali ni drugih smeštajnih kapaciteta u odnosu na broj turista koji ga posećuju, ocenjuje za Tanjug direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i najavljuje da će tokom 2018. biti otvoreni novi hoteli.

- U prvoj polovini godine trebalo bi da budu otvoreni "Hilton" na Slaviji i "Mona Plaza" na Dorćolu čija je izgradnja započela krajem prošle godine - najavljuje Popović. 

Direktor TOB-a stiče da ne može da proceni koliko je novih hotela potrebno glavnom gradu:

- Beograd brže raste kao turistička destinacija nego što se otvaraju novi smeštajni kapaciteti. Sadašnja 94 hotela svakako nisu dovoljna, a nedostaju i drugi smeštajni kapaciteti. To se najbolje vidi u periodu od polovine decembra do polovine januara kad je gotovo sve popunjeno.

Beograd / Izvor: Srbija Danas

Popović navodi podatke iz novembra prošle godine i naglašava da je Beograd prešao "začaranu brojku" od dva miliona noćenja, što je u odnosu na 2016. rast od 20 odsto.

- Preciznih podataka o broju gostiju tokom novogodišnjih praznika još nema, jer statistika nije gotova, ali su procene Turističke organizacije da je manifestaciju "Beogradska zima", koja je počela 1. decembra, posetilo između 100.000 i 130.000 gostiju – kaže Popović.

Upitan ko je od turizma u ovom periodu najviše profitirao, ocenjuje da je pored ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva koji direktno zarađuju, najviše profitirao Beograd, navodeći da je prihod koji se očekuje za ovaj broj gostiju između 24 i 30 miliona evra. 

Da turizam postaje jedna od najvažnijih privrednih grana u prestonici, prema njegovim rečima, pokazuje i podatak da će Grad za 2017. godinu imati prihod od turizma između 750 i 800 miliona evra. Dodaje i da je Beograd grad "manifestacionog turizma" i da su upravo manifestacije proteklih godina privukle veliki broj turista.

- To je učinila i "Beogradska zima" koja je u glavni grad dovela značajan broj gostiju iz zemlje i pre svega iz inostranstva i doprinela da se o Beogradu piše, govori i da je svako iz Beograda poneo lepe utiske koje će preneti dalje - zaključio je Popović.

 

Piše:
Tanjug
13.01.2018. 16:05
Pogledajte više