Berlin pozdravio "peglanje" trgovinskih nesuglasica SAD i EU

26.07.2018. 16:23
Piše:
Tanjug
zaposlenost u Nemačkoj / Izvor: Profimedia/ilustracija
"Velika stvar za globalnu ekonomiju"

Nemački ministri pozdravili su danas dogovor između predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera o otvaranju pregovora za otklanjanje trgovinskih barijera između Vašingtona i Brisela.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas kaže da "Amerika i Evropa nisu neprijatelji", već su "partneri i saveznici sa zajedničkim vrednostima i interesima", prenosi agencija AP.

Smatra da je dobro što su se dvojica zvaničnika saglasila da će sarađivati i na pitanjima rešavanja nezakonitih trgovinskih praksi i na reformi Svetske trgovinske organizacije.

- Odgovor na parolu ''Amerika na prvom mestu'' može samo biti: Ujedinjena Evropa - dodao je on.

Žan Klod Junker / Izvor: Profimedia

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je još veći entuzijasta nakon jučerašnjih razgovora u Vašingtonu, nazivajući ih "probojem" koji može pomoći izbegavanju trgovinskog rata i očuvanju miliona radnih mesta.

- To je velika stvar za globalnu ekonomiju - tvitovao je on kasno sinoć.

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Posle jučerašnjeg sastanka sa Junkerom u Beloj kući, Tramp je pristao na uzdržavanje od uvođenja tarifa na evropske automobile, a otvoreni su i pregovori o ukidanju drugih trgovinskih barijera.

Dvojica zvaničnika su se dogovorila da će nastojati da pronađu rešenje i za američke tarife na čelik i aluminijum, i za evropske kontramere.

 

Piše:
Tanjug
26.07.2018. 16:23
Pogledajte više