CENE GORIVA SVE VEĆE: Nafta i do 160 dinara?!

31.01.2017. 07:58
Piše:
Srbija Danas/ Informer
pumpa / Izvor: Profimedia/ilustracija
Opet promene...

Naftaši upozoravaju da bi cene goriva za nedelju dana ili dve mogle da budu veće i od onih koje su važile 2014, kada je litar bezolovnog koštao 154, a evrodizela 157 dinara po litru.

Cena nafte na srpskim pumpama za manje od mesec dana skočila je gotovo za 10 dinara. Za pet-šest dinara skuplji je i benzin, a prema rečima „pumpadžija“, evrodizel bi za nedelju ili dve mogao da dostigne cenu od čak 160 dinara za litra.

PELETA NEMA NI U NAJAVI: Građani se SMRZAVAJU, Ministarstvo trgovine BEZ KOMENTARA

Juče se dizel prodavao za 149,9 dinara, a evropremijum od 95 oktana po ceni od 141,9. Pre samo dvadesetak dana dizel je bio (zavisno od pumpe) jeftiniji za četiri -šest dinara, a evropremium od dva do četiri dinara. Razlika je još veća u poređenju s cenama goriva s početka decembra, kad su vozači dizela plaćali dizel i po osam do deset dinara manje.

Točenje goriva / Izvor: Profimedia

Cene se razlikuju od pumpe do pumpe. Najujednačenije i relativno najniže su na autoputu, dok „pumpadžije“ u manjim mestima uredno „deru“ vozače jer nemaju konkurenciju.

Naftaši upozoravaju da su cene barela nafte sve bliže onima koje su važile tokom 2014. godine.

Benzinska pumpa / Izvor: Profimedia

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kazali su da poslednja dva meseca postoji konstantan rast cene nafte u svetu, a to se direktno odražava i na veće cene benzina na pumpama u Srbiji.

Rekli su i da kompanije imaju sasvim dovoljne zalihe da pokriju domaće tržište, a mnogi kupuju gorivo od NIS i na taj način se snabdevaju.

Piše:
Srbija Danas/ Informer
31.01.2017. 07:58
Pogledajte više