"DA ZATRAŽIMO OD EU DODATNU FINANSIJSKU PODRŠKU" Rama prozvao Brisel: Ne ponavljajte sramotno ponašanje tokom pandemije

02.09.2022. 14:27
Piše:
Srbija Danas
Edi Rama / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Beogradu, na konferenciji za medije na Samitu lidera OB, da bi zemlje OB trebalo da zatraže od EU dodatnu finansijsku podršku za budžete tri države zbog enegetske krize i predstojeće zime i najavio da će biti formirana zajednička Agencija za strana ulganja Otvorenog Balkana Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je rekao zemlje EU imaju sopstvene budžete i zajednički, dok zemlje OB imaju samo svoje nacionalne budžete i da smatra da bi trebalo da se lideri Srbije, Albanije i S. Makedonije obrate pisanim putem Briselu i drugim zemljama članicama i zatraže dodatnu finansijsku podršku za budžete.

Projekcije koje smo razmenili nas trojica o troškovima tokom zime su zabrinjavajući, dodao je Rama.

(UŽIVO) SAMIT "OTVORENI BALKAN" U PALATI SRBIJA Vučić: Nadamo se da će inicijativa omogućiti da u regionu govorimo jednim glasom (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) SAMIT "OTVORENI BALKAN" U PALATI SRBIJA Vučić: Nadamo se da će inicijativa omogućiti da u regionu govorimo jednim glasom (FOTO/VIDEO)

"DOŠLO JE VREME DA SARAĐUJEMO" Vučić: Ponosan sam na naše prijateljstvo, pokazali smo da možemo (FOTO)

"DOŠLO JE VREME DA SARAĐUJEMO" Vučić: Ponosan sam na naše prijateljstvo, pokazali smo da možemo (FOTO)

"ODNOSI SRBIJE, ALBANIJE I SEVERNE MAKEDONIJE NA NAJVIŠEM MOGUĆEM NIVOU" Vučić nakon potpisivanja važnog sporazuma: Od nas zavisi (FOTO)

"ODNOSI SRBIJE, ALBANIJE I SEVERNE MAKEDONIJE NA NAJVIŠEM MOGUĆEM NIVOU" Vučić nakon potpisivanja važnog sporazuma: Od nas zavisi (FOTO)

- Možete da imate novac, ali ne možete da kupite enegenete, zato nam je potrebna saradnja. Pozivam ponovo EU da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije, mi se veoma dobro sećamo kako su zemlje ZB bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj da počnu spasilačke operacije sa lekarima, vakcine jer je EU gledala samo sebe. Na svu sreću svi lideri EU priznali da je potrebna nova politička zajednica u Evropi i strateška EU da se to ne ponovi i sada EU govori o dodatnim sredstvima podrške kako bi ova sitaucija se rešila - rekao je Rama.

Rama je rekao da će biti osnovana krovna zajednička Agencija za strana ulaganja Otvorenog Balkana, ali da će nastaviti da postoje i pojedinačne agencije sve tri zemlje.

Istakao je da je juče, kada je otvoren sajam vina OB, bio najveći dan te regionalne inicijative.

- To je mogao da bude i tipično loš dan za Balkan u celini i umesto da otvorimo vrata ljudima koji vredno rade i proizvode hranu i druge stvari i ljudima iz celog sveta, mogli smo da otvorimo vrata još nekim lošim vestima - o sukobima i ratnim nemirima. Na svu sreću bilo je ovo prvo - rekao je Rama.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

OB je, kako je rekao, naš izbor da gledamo napred i zbližavamo ljude i omogućimo im da se bolje razumeju i da imaju više mogućnosti.

- Da se stavimo u kožu drugih, što bi rekao ambasador Kristofer Hil - rekao je Rama i dodaje da postoji toliko stvari oko kojih mozemo da sarađujemo i napomenuo da će ova zima biti najverovatnije jedna od najtežih sa kojima smo se sreli na Balkanu i da će naše zemlje zbog OB biti pošteđene.

- Kada govorimo i na KiM, postoje restrikcije koje traju satima i to je činjenica, kao i što su Velka Britanija, Francuska, Nemačka i druge zemlje predstavile planove za restrikcije struje. To su planovi koji obuhvataju restrikcije posle 22 sata uveče na ulicama, izlozima, restorana, što znači zatvarnje svih aktivnosti. To znači zatvaranje života uveče, kao što je bilo tokom pandemije, samo sada da bi se uštedela struja - rekao je on.

Rama je rekao da su razgovarali danas koliko će to koštati, a da se ne stavi na pleća naših građana.

Dodaje da su u Albaniji predvideli da ne menjaju cene struje za građane i male potrošače, ali da će se tek videti da li je to realno, kao i da će Albanija za zimski period imati vanredni trošak od oko pola milijarde evra zbog enegetske situacije.

- Čuo sam da opozicija ovde smatra da je predsednik bio malo pripit od svog vina koje je probao. Smatram da je daleko više pripito da optužite nekog ko pije da je pripit dok ste vi kao trezni, a u stvari ste vi u tom stanju. Jasno je da postoji jasna vizija i podela između prošlosti i našem putu ka budućnosti. Biće prilika kada biste i vi mogli da budete malo pripiti i da kažete živeli - poručio je Rama.

Piše:
Srbija Danas
02.09.2022. 14:27
Pogledajte više