Desila vam se SAOBRAĆAJNA NEZGODA van Srbije: Evo kako da NAPLATITE ŠTETU u inostranstvu

15.06.2018. 08:58
Piše:
Srbija Danas/ Srpski telegraf
gužva / Izvor: Profimedia
Korisni saveti

Od policije treba zatražiti potvrdu o oštećenju vozila, koja možda zatreba prilikom povratka u Srbiju, odnosno izlaska iz države u kojoj se nezgoda dogodila. Potvrda se može dobiti na osnovu Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi u najbližoj policijskoj stanici.

Insistirajte da policija izađe na mesto nezgode i sastavi zapisnik

- Evropski izveštaj se popunjava ako nema uslova da policija izađe na mesto nezgode, ako nema povređenih ili ako je obostrana procena učesnika da je u pitanju manja materijalna šteta. Kod popunjavanja treba obratiti pažnju na deo koji se tiče okolnosti nastanka nezgode i presiznost podataka koji unosi druga strana – registarske oznake, broj police AO i naziv osiguravajućeg društva kod koga je to vozilo osigurano, poručuju iz UOS i podsećaju da treba fotografisati i mesto nezgode.

sudar / Izvor: Profimedia/ilustracija

Iz Udruženja savetuju i da se zapisnik o šteti na vozilu uradi u državi u kojoj je došlo do sudara u ovlašćenoj agenciji ili u osiguravajućem društvu. Zapisnik može biti izrađen i u Srbiji, uz napomenu da tada postoji mogućnost da osporavanja štete u određenoj meri od strane društva koje je krajnji platilac.

Ako ima povređenih, iz Udruženja osiguravača Srbije kažu, da medicinsku dokumentaciju treba nabaviti što pre u najbližoj medicinskoj ustanovi.

Zahtev za naknadu štete podnosi se osiguravaču vozila koje je izazvao sudar, direktno u posećenoj državi ili iz Srbije, lično ili preko posrednika. Uz zahtev treva predati što više dokumentacije koja prati nezgodu: policijski ili Evropski izveštaj o nezgodi, zapisnik o šteti na vozilu, račune o popravci, medicinsku dokumentaciju, kopije dokumenata štetnika…

Ukoliko je nezgodu u jednoj zemlji prouzrokovalo vozilo iz treće države, zahtev s emože podneti Birou zelene karte države u kojoj je nastala nezgoda.

Ugovori sa biroima Grčke, Turske…

Udruženje osiguravača Srbije je sa nacionalnim biroima Grčke, Turske, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Luksemburga i Makedonije potpisalo sporazum o zaštiti posetilaca. Sporazum predviđa da se oštećeni po povratku u matičnu zemlju, obrati svom nacionalnom Birou zelene karte, koji će mu omogućiti brže prikupljanje podataka i svih informacija potrebnih za ostvarivanje prava na naknadu štete. Do sada su oštećeni to radili sami.

 

 

Piše:
Srbija Danas/ Srpski telegraf
15.06.2018. 08:58
Pogledajte više