DOBRO RAZMISLITE PRE NAJVEĆE INVESTICIJE: Ovo je NAJSIGURNIJI NAČIN da ne budete prevareni prilikom KUPOVINE STANA

25.04.2019. 17:39
Piše:
Srbija Danas
stanovi / Izvor: Profimedia
Najrazličitije prevare prilikom kupovine stanova su nešto o čemu se već godinama unazad piše i priča. Iako su poslednjih godina ovakvi slučajevi nešto ređi, zahvaljujući različitim zakonskim merama koje ograničavaju potencijalne prevarante i mogućnost prevare prilikom kupovine stana svode na najmanju meru, oni se i dalje dešavaju. 

S obzirom da je u pitanju investicija za koju se novac skuplja najčešće ceo život, i da je u pitanju kupovina nepokretnosti koja se razlikuje od bilo koje druge kupovine, jako je bitno da se kupci stanova kada se odluče za kupovinu obrate jednoj od registrovanih agencija. Samo na ovaj način mogućnost bilo kakve prevare biće svedena na najmanju moguću meru. 

Prilikom kupovine stana sa registrovanom agencijom za prodaju nepokretnosti kao posrednikom, čija je registracija zakonski obavezna, kupac može biti siguran da neće biti prevaren i da njegova životna investicija neće biti zloupotrebljena na bilo koji način. Registrovane agencije za prodaju nekretnina imaju veliko iskustvo u svom poslu, pa kombinacija njihovog iskustva i znanja prevenira mogućnost bilo kakave prevare prilikom kupovine.

Kako kaže Vladimir Obradović, član Odbora Grupacije posrednika Privredne komore Srbije, jedan od najsigurnijih načina za kupovinu stana jeste da se kupac obrati nekoj grupaciji udruženih agencija, kao što je Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije, koja je i najveća grupacija pri Privrednoj komori, koja broji preko 150 članova i koju karakteriše jako razvijena međusobna saradnja agencija, brz i siguran protok bitnih informacija, ali i saradnja sa najrelevantnijim institucijama koje su bitne za promet nepokretnosti poput Katastra, javnih beležnika, i advokata. Ovakve grupacije prvenstveno imaju cilj da mogućnost bilo kakve prevare svedu na minimum.

Pogledajte kako izgleda izgradnja autoputa Bar - Boljare (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda izgradnja autoputa Bar - Boljare (VIDEO)

Uspavani džin mogao bi Srbiji da napuni kasu! EVO KAKO MOŽEMO DA PROFITIRAMO OD DUNAVA

Uspavani džin mogao bi Srbiji da napuni kasu! EVO KAKO MOŽEMO DA PROFITIRAMO OD DUNAVA

Usvojen leks specijalis o kreditima u "švajcarcima"

Usvojen leks specijalis o kreditima u "švajcarcima"

Vladimir Obradović napominje i to da ni u jednoj zemlji na svetu mogućnost prevare nije apsolutno isključena, ali da se jedino obraćanjem registrovanoj agenciji i grupaciji agencija za prodaju nepokretnosti ta mogućnost svodi za minimum.

Vladimir naglašava da čak ni individualno angažovanje advokata prilikom kupovine stana, bez posredovanja agencije, nije apsolutno sigurno, jer su agencije za prodaju nepokretnosti po zakonu obavezne da sarađuju upravo sa advokatima koji su specijalizovani za ovu oblast. 

Ukoliko se kupac ipak odluči da u proces kupovine stana krene sam, bez angažovanja registrovane agencije za prodaju nepokretnosti, on znatno povećava rizik da bude prevaren, prvenstveno zbog neznanja. 

Posebno je zanimljivo to što su se na tržištu u poslednje vreme pojavile specifične onlajn registrovane agencije za prodaju nepokretnosti. Ovakve agencije jesu registrovane, ali kako napominje Vladimir, ono po čemu se onlajn agencije razlikuju jeste nedostatak direktnog kontakta sa kupcem, što je veoma bitno. Sam proces kupovine stana obično traje dosta dugo i podrazumeva stalne kontakte i upoznavanje agenata sa pojedincem ili porodicom koja kupuje stan. Prilikom angažovanja onlajn agencije ovakvog kontakta i upoznavanja nema, pa i nije moguće potpuno razumevanje klijenta koji kupuje stan i svih njegovih zahteva i potreba. 

razgovori sa agentom za nekretnine prilikom kupovine stana / Izvor: Profimedia

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije posebno skreće pažnju na oprez pri angažovanju onlajn agencija, jer se one bave isključivo povezivanjem prodavca i kupca nekretnije, ali ne i detaljnim proveravanjem papirologije i dokumentacije, koja je najčešće i najpogodnije tlo za bilo kakvu prevaru. Za sada još uvek nema mogućnosti da se onlaj n kupovina nepokretnosti odvije na najbolji mogući način, a ovo nije situacija samo u Srbii, već i u velikom broju drugih zemalja. Kupci nekretnina još uvek najviše poverenja imaju u agencije. 

Donošenjen Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti 2015. godine, koji se primenjuje u svojoj  punoj meri, klijentima je omogućeno da ukoliko prilikom saradnje sa nekom agencijom za prodaju nepokretnosti dođe do bilo kakvog vida prevare, od osiguranja naplate štetu koja im je nači njena.  Međutim, od 2015. godine, takve prevare su svedene na nivo statističke greške, pa je od tada zabeleženo sasmo 2 odštetna zahteva za naplatu osiguranja.

UNOSAN BIZNIS POGODAN ZA SRBIJU: Od ovog posla ostajaće vam ČISTA ZARADA I DO 10.000 EVRA!

UNOSAN BIZNIS POGODAN ZA SRBIJU: Od ovog posla ostajaće vam ČISTA ZARADA I DO 10.000 EVRA!

NEMAČKA KOMPANIJA GRADI FABRIKU U NOVOM SADU: Posao za 440 ljudi, u planu i istraživački RAZVOJNI CENTAR

NEMAČKA KOMPANIJA GRADI FABRIKU U NOVOM SADU: Posao za 440 ljudi, u planu i istraživački RAZVOJNI CENTAR

KRIZA RADNE SNAGE: Naša susedna zemlja spremna da UVEZE POLA MILIONA RADNIKA!

KRIZA RADNE SNAGE: Naša susedna zemlja spremna da UVEZE POLA MILIONA RADNIKA!

Prevare prilikom kupovine stanova o kojima se govori i piše, dešavaju se van agencija, i za njih su odgovorni pojedinci koji pokušavaju da posluju van zakona. Te prevare su raznovrsne: od onih prodaja koje se zasnivaju na falsifikovanoj dokumentaciji, preko prodaje stana sa nerešenim vlasničkim pitanjem ili duple prodaje stanova, na primer promenom broja stana, a najbolji način da kupci mogućnost za neku od ovih prevara svedu na najmanju moguću meru jeste upravo angažovanje agencije. 

Od 2010. godine, kada je uveden jedinstveni sistem koji se zove "Libra", mogućnost prevara je značajno smanjena, prvenstveno zato što je primenom ovog sistema onemogućena "dupla" prodaja iste nepokretnosti, jer se stan blokira prilikom overe kod Javnih beležnika ukoliko se pokuša duplo overavanje. Agencije za nekretnine, članice Grupacije, imaju odlicnu saradnju sa Javnim beležnicima, tako da do ovih neprijatnih situacija praktično i ne dolazi jer se radi prethodna provera kompletne dokumentacije u saradnji sa Advokatom koga je angažovala Agencija za nekretnine.

Nove uredbe su onemogućile promet stanova u legalizaciji, a koji nisu ozakonjeni, tako da je smanjena mogućnost prevare i kod stanova koji nisu legalizovani, a gde su se najčešće i pojavljivale prevarne radnje, a u vidu promene brojeva stanova od strane investitora.

Obrnuti proces prevare, odnosno situacija da kupac prevari prodavca gotovo da nije moguća. Naravno, i u ovom slučaju postoje mogućnosti za neke neprijatnosti, poput, na primer, situacije da kupac kapariše stan uz overen Predugovor, a onda odustane od kupovine i blokira dalju prodaju stana prodavca do sudskog raskida Predugovora. Ipak, prevara koja će oštetiti prodavca generalno nije moguća i znatno je ređa od situacije da Prodavac eventualno prevari Kupca.

 

Piše:
Srbija Danas
25.04.2019. 17:39
Pogledajte više