Dobro došli u ZEMLJU gde plaćate mobilnim telefonom i gde novac niko ne želi: Ne, nije na Zapadu

10.10.2017. 14:04
Piše:
Srbija Danas/Express.hr
restoran / Izvor: Profimedia/ilustracija
U ovako naglu modernizaciju plaćanja roba i usluga nisu se upustili zbog visokorazvijene tehnologije


Mala i međunarodno nepriznata zemlja na rogu Afrike mogla bi ubrzo postati uzor razvijenim zapadnim zemljama kad je reč o novčarskom poslovanju.

Ako odgovorite na ovo pitanje, onda ste PRAVI EKONOMISTA

Pored plata, rastu i dnevnice: Umesto 15, dobijaće se 35 evra?

Somalilend / Izvor: Profimedia

Samoproglašena država Somalilend, koja je nastala odvajanjem od Somalije 1991. godine, ubrzo je razvila bezgotovinsko plaćanje, a virtualne transakcije mobilnim telefonom, sad su već na nivou 50 odsto ukupne trgovine i godišnje rastu za 10 odsto. 

U ovako naglu modernizaciju plaćanja roba i usluga nisu se upustili zbog visokorazvijene tehnologije, već naprotiv - zbog siromaštva i galopirajuće devalvacije.

Jačanje SARADNJE: Turska se uključuje u projekat auto-puta Beograd-Sarajevo

Zastava Somalilenda / Izvor: Profimedia

Budući da država već 26 godina nije međunarodno priznata, u njoj ne posluje ni jedna strana banka, a domaća valuta - somalilandski šiling, rapidno gubi vrednost. Jedan američki dolar danas vredi 9.000 šilinga, a samo pre godinu dana odnos je bio 1: 4.500.

Za iole veću nabavku namirnica, novac treba nositi u velikim torbama, većim od onih u koje će se strpati kupljena roba.  Nacionalna valuta uvedena je 1994. godine i koristila se za kupovinu oružja i finansiranje rata protiv oružanih grupa, ali ubrzo je količina novca počela nekontrolisano da se uvećava njegovim štampanjem po narudžbini političkih vođa za njihove lične potrebe. To je rezultiralo devalvacijom valute koju danas, oni stariji voze ulicama glavnog grada Hargeise u kolicima, dok oni mlađi već odavno sve plaćaju mobilnim telefonom.

Sedište Interpola preplavile OVCE! Pastiri ih pustili na glavni trg i imaju JAK RAZLOG ZA TO (FOTO)

Hargeise-glavni grad Somalilenda / Izvor: Profimedia

Prazninu u nedostatku bankomata, koji u ovim uslovima ne bi ni imali smisla, dve privatne fabrike - Zaad, pokrenute 2009. godine i noviji e-Dahab - nadomestile su nedostatak internet-bankarstva, budući da nema ni interneta.

Građani novac polažu u te fabrike, a one ih prebacuju na njihove mobilne telefone. Građani plaćanje obavljaju ukucavanjem brojeva i PIN-ova - što je operacija slična onoj kao kad se nadoplaćuje telefonski bon.

Hrvatska spremna za UVOĐENJE EVRA: Strategija završena, na redu javna rasprava

somalilendski šiling / Izvor: Profimedia

Svaki trgovac na zidu svoje prodavnice ima istaknut svoj personalni broj koji kupac upiše u svoj mobilni telefon i prebaci novac za kupljenu robu ili uslugu.

Na taj način posluju već čak i prodavači na pijacama, a neku vredniju robu poput nakita, više se ne može uopšte kupiti za gotovinu, osim ako se ne plaća u evrima ili američkim dolarima. Tako se čak plaćaju i zeleni listovi kata - lokalnog lakog narkotika koji deluje poput blaže vrste kokaina i prodaje se na pijaci glavnog grada. 

SUVERENO VLADAJU: Nobelova nagrada za ekonomiju ove godine otišla u ruke Amerikanca

mobilni telefon / Izvor: Profimedia

Novac u kolicima je siguran - Ljudi su zadovoljniji ako mogu brzo da dobiju svoju dozu kata, a to mogu samo ako brzo plate - dakle mobilnim, objasnio je lokalni prodavač.

Pomoćnik u lokalnoj juvelirnici s osmehom je rekao:

- Ne, nakit ne prodajemo za somalilendske šilinge. Pa trebalo bi nam tri sata da prebrojimo novac za najobičniju narukvicu.  Na ulicama Hargeise tek tu i tamo može se još sresti poneki starac koji i dalje džakove novca vuče u kolicima. Na pitanje kad će preći na plaćanje mobilnim, jedan od njih je mrzovoljno odogovorio:

Somalilend / Izvor: Profimedia

- To je kao da me pitate kad ću umreti. Ne znam hoću li ikad početi da plaćam mobilnim. To vam svako može ukrasti iz džepa. Novac u kolicima je puno sigurniji.  Ipak, Somalilend je na najboljem putu da postane prva zemlja na svetu koja je prihvatila bezgotovinsko plaćanje i to će biti jedino u čemu će ova zemlja, barem u doglednoj budućnosti, preteći bilo koga. 

 

Piše:
Srbija Danas/Express.hr
10.10.2017. 14:04
Pogledajte više