EKONOMSKA KRIZA TRESE VENECUELU: Tope se DEVIZNE rezerve, gotovine sve MANJE!

02.03.2017. 16:48
Piše:
Tanjug
Venecuela / Izvor: Reuters
Zabrinjavajući pad...

Devizne rezerve Venecuele su pale na samo 10,5 milijardi dolara, saopštila je centralna banka te zemlje, u uslovima kada zvaničnom Karakasu dospeva na naplatu 7,2 milijarde dolara dugovanja u ovoj godini.

Pre pet godina, Venecuela je imala rezerve od gotovo 30 milijardi dolara, da bi 2015. godine one pale na 20 milijardi dolara, prenosi Raša tudej, dodajući da je gotovo 7,7 milijardi dolara preostalih rezervi u zlatu, prema poslednjem finansijskom izveštaju za 2016. godinu.

VENECUELA TONE SVE DUBLJE: Kriza primorala žene na sterilizaciju (FOTO)

Topljenje deviznih rezervi samo pogorsava humanitarnu krizu u zemlji, gde je teška ekonomska situacija dovela do nestašice hrane i lekova, kao i neverovatnog skoka cena.

Nikolas Maduro, Venecuela / Izvor: Profimedia

Očekuje se da će inflacija ove godine porasti na 1.660 odsto, a u 2018. godini na 2.880 procenata, prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Među ključnim faktorima za podsticanje inflacije su, prema ocenama stručnjaka, sunovrat venecuelanske valute bolivara, ogromna vladina potrošnja, loše upravljanje državnom infrastrukturom, kao i visok nivo korupcije.

Ujedinjene nacije rekle "NE" Izraelu, Amerika uzdržana!

Ipak, prosečne cene nafte od 55 dolara za barel ostaju najveći problem za ekonomiju zemlje, koja je svetski lider u rezervama nafte i čije isporuke čine više od 90 odsto celokupnog izvoza zemlje, navodi RT.

Piše:
Tanjug
02.03.2017. 16:48
Pogledajte više