EKSKLUZIVNO ZA SRBIJU DANAS! Intervju sa rediteljem filma o Agrokoru koji je ZABRANJEN U HRVATSKOJ

18.04.2017. 20:09
Piše:
Srbija Danas
Agrokor / Izvor: SD/ilustracija
Prikupljanje materijala za film i samo snimanje filma trajalo je tri godine, a Juričan kaže da je kroz dokumentarac spojio novinarstvo i film i dobio krajnji produkt - “Gazdu“.

Hrvatsku i regionalnu javnost pored propasti Agrokora koji je u vlasništvu Ivice Todorića koji i u Srbiji poseduje firme, prodrmao je i dokumentarni film “Gazda: Tranzicija/pirvatizacija/korupcija“ koji kroz primer baš tog biznismena govori o tome kako se uzima monopol nad tržištem i kroz razna muljanja postaje gazda. Reditelj dugometražnog filma Dario Juričan u ekskluzivnom intervjuu za portal SrbijaDanas.com otkriva zašto je kao polaznu tačku za film uzeo primer hrvatskog biznismena Ivice Todorića, da li je Todorić došao na premijeru njegovog filma kao i to zašto u hrvatskoj na državnoj televiziji neće da prikažu ovaj film.

SRPSKA TUGA: Radnici u Idei ne mogu da kupe ni kiflu za topli obrok, ali to nije sve! (FOTO)

DEFINITIVAN KRAJ VLASNIKA AGROKORA?! Uskoro počinju hapšenja, a cilj je IVICA TODORIĆ?

Prikupljanje materijala za film i samo snimanje filma trajalo je tri godine, a Juričan kaže da je kroz dokumentarac spojio novinarstvo i film i dobio krajnji produkt - “Gazdu“.

- Žele sam da spojim novinarstvo i film. I onda sam tražio dobru temu. Najveće tabu teme u to vreme su bile banke i Agrokor – kaže Juričan.

Portal SrbijaDanas.com još pre godinu dana je pisao o problemima o Agrokoru iako su na nas tada vršeni pritisci da prestanemo sa pisanjem, dok su drugi mediji u Srbiji ćutali o svemu. Da situacija nije bila bolja situacija ni u Hrvatskoj upravo govore reči reditelja filma koji tvrdi da je Agrokor u njihovoj zemlji bio tabu tema.

- Lako je sada pričati o Agrokoru kada je na kolenima i mediji ga razvlače uzduž i popreko i prave priče tek predstoje... Do pre 6 meseci vedrio je i oblačio - držao je većinu medija u šaci kao najveći oglašivač. Jutarnji list u Hrvatskoj i Dnevni avaz u BiH nisu hteli da objave ni oglas za prikazivanje filma Gazda. Paranoja – navodi Juričan.

HRVATSKA POLICIJA UŠLA U AGROKOR: Boža Petrov iz Mosta podneo krivičnu prijavu protiv Todorića!

SEVERINA MOLJAKA ZA AGROKOR, ali iza toga se ne krije briga za radnike već nešto drugo (FOTO)

Tokom snimanja filma i same promocije reditelj je više puta isticao da to nije film o Ivici Todoriću već o mehanizmima kako se u hrvatskoj postaje gazda.

- Film Gazda je više od filma o Ivici Todoriću i to stalno naglašavamo. To je film o sistemskoj greški, film o korupciji, o jednom uspehu koji je ujedno i veliki neuspeh. Todorić je tada bio na vrhu i preko njega je bilo najlakše pokazati put do uspeha. U ovoj visokobirokratizovanoj zemlji u kojoj poreznici skaču svima za vrat, pokazuje se da ima ipak ima izuzetaka – objašnjava Juričan.

Todorić nije došao na premijeru filma!

Film je sniman tri godine, a Juričan kaže da im je prikupljanje materijala za dokumentarac otežavao samo birokratija, ali da su tu prepreku zaobišli.

U filmu se pojavljuju sagovornici među kojima je i Stepan Mesić, ali ne sam Ivica Todorić niti bilo ko iz njegove porodice. Reditelj kaže da je to zbog toga što je Todorić odbio njihovu molbu za intervju: - Todorić je ljubazno u dva navrata odbio da da intervju.

AGROKOR U RUKAMA SRBIJE: Mišković dobio ponudu da upravlja Todorićevom imperijom?!

Hrvati spasavaju hrvatskog biznismena jer se plaše da Srbi i Rusi ne preuzmu Agrokor

Međutim, tim koji je radio na filmu za premijeru uputio je pozivnicu Ivici Todorića i ljudima iz Agrokora, ali kako kaže Juričan niko od njih se nije pojavio:

- Agrokor se odlučio na šutnju. A mi smo ih kao pravi domaćini prve zvali na premijeru – kaže on i dodaje da su reakcije na film pozitivne, a da Todorića svi zbog naziva filma sada zovu “gazda“.

Ipak, državna televizija HRT nije želela da prikaže film a kao razlog su naveli da je trenutak nezgodan. Juričan je zbog toga napisao otvoreno pismo direktoru HRT-a, a za naš portal objašnjava zbog čega svim ljutima treba omogućiti da pogledaju film i izađu iz medijskog mraka:

- Film je rađen javnim novcem od interesa je za hrvatsku javnost, a Hrvatska televizija kao javna televizija ne želi da ga prikaže. Tuga i jad nezrelog, demokratski deficitarnog, društva.

Na pitanje da li film koji su uradili smatra pečatom na ono što se trenutno dešava oko situacije u Agrokoru o čemu je naš portal pisao ranije i da li možda sada možemo očekivati nastavak filma možda o propadanju "Gazde", Juričan kaže:

- Film Gazda je o Agrokoru na vrhuncu. Zaista se nije mogao očekivati ovakav brzi kraj. U nastavku se nećemo fokusirati toliko na Agrokor, ali to je uvijek dobra i potentna tema!

 

Piše:
Srbija Danas
18.04.2017. 20:09
Pogledajte više