Evo koliko od sledeće godine možete da ZARADITE U NEMAČKOJ po satu

27.06.2018. 11:07
Piše:
Srbija Danas/Seebiz.eu
ljudi / Izvor: Profimedia/ilustracija
Dobre vesti za radnike

Komisija u Vladi Nemačke najavila je povećanje minimalne zarade u toj državi na 9.19 evra po satu iduće godine, a zatim na 9,35 evra u 2020. godini, čime bi se otvorio put za povećanje lične potrošnje.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu zaradu na nivou države od 8,5 evra po satu, obuhvativši time više od tri miliona radnika.

Poslednje povećanje bilo je prošle godine na današnjih 8,84 evra po satu, po preporuci komisije.

radnici, 1. maj / Izvor: Profimedia/ilustracija

Aktuelni preporučeni iznos utvrđen je primenom složene formule koja se nekim delom odnosi i na prosečno povećanje plata u Nemačkoj za 4,8 odsto u protekle dve godine. Povećanje minimalne plate u 2019. godini iznosilo bi takođe približno četiri odsto.

Uvođenje minimalne plate 2015. godine bio je ključni zahtev nemačke Socijaldemokratske stranke i to povećanje minimalne plate na čak 12 evra po satu.

Nezaposlenost u SAD na istorijskom minimumu: Uspeva li republikanski recept?

Nemačka ima u planu da angažuje dodatnih 1.400 inspektora, te će ubuduće njih 8.600 proveravati da li kompanije poštuju odredbu o minimalnoj plati.

Međunarodni monetarni fond i Organizacija za privrednu saradnju i razvoj već su pozivale Nemačku da podigne plate i poveća ulaganja kako bi se povećala domaća potrošnja i smanjio veliki višak na tekućem računu bilansa plaćanja.

 

Piše:
Srbija Danas/Seebiz.eu
27.06.2018. 11:07
Pogledajte više