GASE SE NEAKTIVNE FIRME: Za pet meseci 22.400 preduzeća nestaje sa poslovne mape Srbije

11.01.2019. 11:57
Piše:
SrbijaDanas/Večernje novosti
radnici, 1. maj / Izvor: Profimedia/ilustracija
Agencija za privredne registre obavestila neaktivne firme da će biti prinudno likvidirane, odnosno, izbrisane. Gase se jer nisu podneli finansijske izveštaje za dve uzastopne godine

Najviše za pet meseci 22.400 preduzeća nestaće sa poslovne mape Srbije. Najveći broj njih faktički ni danas baš ne doprinosi privredi, jer većina ne beleži promet.

Agencija za privredne registre pokrenuće postupak prinudne likvidacije, jer ove firme do kraja 2018. godine nisu podnele finansijske izveštaje ni za 2016. niti za 2017. godinu.

radnici, građevina, Rusija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Zakon o privrednim društvima već godinama predviđa da je to dovoljan razlog za prinudnu likvidaciju, ali se u praksi postupci nisu pokretali.

Poslednjeg dana 2018. godine Agencija za privredne registre je obavestila da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju 22.400 privrednih društava.

Objavljena je pretraga oglasa i obaveštenja o privrednim subjektima kod kojih je objavljeno obaveštenje da su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju.

Zasadio u Srbiji italijansku sortu lešnika, a sad ih prodaje na pijaci i lepo zarađuje

- Po isteku roka od 90 dana od dana objave obaveštenja, registrator privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije - objašnjavaju u Agenciji za privredne registre.

- Tako se društvo prevodi u status "u prinudnoj likvidaciji" i istovremeno objavljuje oglas o prinudnoj likvidaciji na internet-stranici Registra privrednih subjekata u neprekidnom trajanju od 60 dana.

Iz poslovnog sveta ove firme se brišu po sili zakona, pa na to ime neće imati dodatnih troškova.

ODNOSI BUDUĆNOSTI: OVE DVE ZEMLJE su ostvarile ISTORIJSKI REKORD u trgovinskoj razmeni

Zakon o privrednim društvima predviđa i druge situacije koje teraju u prinudnu likvidaciju.

To čeka, između ostalih, sve kojima je zabranjena delatnost, ali se nisu odjavili u predviđenom roku. Jedan od razloga je i ako društvo ostane bez zakonskog ili privremenog zastupnika, a ne registruje novog u roku od tri meseca od dana brisanja zakonskog, odnosno privremenog zastupnika iz registra privrednih subjekata.

Beograd na vodi / Izvor: Srbija Danas

Ni po ovom osnovu, međutim, dosad nije praktikovano prinudno gašenje.

Slab promet akcija: Zaustavljen pad berzanskih indeksa u Srbiji

Prinudnom likvidacijom onih koji dve uzastopne godine nisu podneli finansijski izveštaj, raščistiće se slika koliko firmi u Srbiji posluje.

Svake godine ovaj izveštaj ne podnese oko 30.000 preduzeća, što dovodi u pitanje koliko su analize dostavljenih verodostojne. Među tih 30.000, međutim, svega je oko 1.500 firmi koje su ostvarivale promet veći od pola miliona dinara.

 

Piše:
SrbijaDanas/Večernje novosti
11.01.2019. 11:57
Pogledajte više