SKANDAL: U kafi se nalaze otrovne supstance, a svi ĆUTE o tome

23.01.2017. 08:03
Piše:
Srpski Telegraf/ SrbijaDanas
kafa / Izvor: Profimedia
Bakterija ešerihija koli, olovo, kadmijum, cink, pronađeni u grand i bonito kafi...

Ni četiri nedelje posle otkrića Srpskog telegrafa o prisustvu teških metala i bakterija u grand i bonito kafi hrvatska „Atlantik grupa“ se ne oglašava niti nudi objašnjenje.

Nezavisna laboratorija iz EU pokazala je da se u ovom napitku nalaze olovo, kadmijum, cink kao i bakterije ešerihija koli, eneterobakterije i koliform, ali taj podatak, čini se, ne brine „Atlantik grupu“ jer već mesec dana nisu objasnili kako su ovi opasni otrovi dospeli u kafu.

PAZITE KAKVU KAFU PIJETE! Zgadiće vam se život kad čujete šta sve ima u njoj

Opasno po zdravlje

Inače, za kupovinu grand i bonito kafe građani Srbije godišnje izdvoje oko devet milijardi dinara, a 30,1 odsto prihoda ide hrvatskim penzionim fondovima. To znači da svako od nas kupovinom ove kafe novac daje i za hrvatske penzinere, među kojima su i ratni zločinci Ante Gotovina, Mladen Markač, Damir Krstičević...

Govoreći o otrovima i bakterijama pronađenim u kafi hrvatske „Atlantik grupe“, stručnjaci ističu da koliform i ešerihija u ove proizvode mogu da dospeju putem fekalija tokom skladištenja u magacinima prepunim pacova.

Kafa sa puterom / Izvor: Profimedia

Toksikolog prog. Dr Dragan Joksović kaže da se teški metali talože u organizmu kada ih čovek često unosi.

- Svi teški metali, kada se putem kafe unose u organizam, generalno negativno utiču na zdravlje, a najviše oštećuju kosti i nervni sistem – ocenio je profesor dr Joksović i dodao da bi sadržaj kafe trebalo da kontrolišu nadležne institucije i da bi one morale da zabrane proizvodnju ovajve kafe.

NE POMAŽE SAMO DA SE RAZBUDITE: Zbog ovih stvari bi trebalo da pijete espreso

Kafa vraćena iz Kopra

Posle otkrića Srpskog telegrafa o otrovima u kesicama grand i bonito kafe, direktor strateškog poslovnog područja kafe u „Atlantik grupi“ Andrej Bele pokušao je u gostovanju na televiziji da odbrani njihov kvalitet, ali ni tada nije odgovorio na ključna pitanja niti objasnio otkud u kafi olovo, kadmijum i nekoliko vrsta bakterija. Međutim, priznao je da je kafa koju su naručili iz Brazila nekoliko puta vraćena iz luke Koper zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta.  

Piše:
Srpski Telegraf/ SrbijaDanas
23.01.2017. 08:03
Pogledajte više